Παραμένουν τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Παραμένουν τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης
Πυρετώδεις οι διαβουλεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους θεσμούς, με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας.

Οι δύο πλευρές έχουν πλησιάσει πιο κοντά αν και παραμένουν τα «αγκάθια». Tα αγκάθια για την επίτευξη συμφωνίας είναι δύο: η προστασία της α' κατοικίας και οι νέες απαιτήσεις του κουαρτέτου για αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Το μήνυμα που έστειλε ο Πρωθυπουργός στους δανειστές, από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι η κυβέρνηση θα προστατέψει την πρώτη κατοικία και πως για την ομαλή εφαρμογή του προγράμματος απαιτούνται πολιτική σταθερότητα και κοινωνική συνοχή.

Σύμφωνα με το Mega, το οικονομικό επιτελείο φέρεται να συζητά να πέσει το όριο της αντικειμενικής αξίας της περιουσίας του δανειολήπτη πάνω από το οποίο θα χάνεται η προστασία, στις 180.000 ευρώ, όμως δεν συζητά να μειωθεί το εισοδηματικό όριο κάτω από τις 32.000 ευρώ το χρόνο. Από την πλευρά τους οι δανειστές επιμένουν η αντικειμενική αξία της περιουσίας όσων προστατεύονται να μην υπερβαίνει τα 100.000 με 120.000 ευρώ και το εισοδηματικό όριο να προστατεύει μόνο όσους έχουν εισοδήματα λίγο πάνω από τις 8.000 ευρώ, δηλαδή στα όρια της φτώχειας.

Όσον αφορά στη ρύθμιση των 100 δόσεων, οι δανειστές ζητούν να βγαίνουν εκτός ρύθμισης όσοι καθυστερήσουν να πληρώσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους για μόλις μία ημέρα. Ζητούν δηλαδή να υπάρξουν νέες αλλαγές, παρά τη ρύθμιση που ψηφίστηκε πριν λίγες εβδομάδες και προβλέπει ότι ο φορολογούμενος θα βγαίνει εκτός ρύθμισης εάν καθυστερεί να πληρώσει πάνω από 30 ημέρες. Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προστατεύσει «την πρώτη κατοικία των αδυνάτων», εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η κυβέρνηση προχωρά υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της τόσο απέναντι στους εταίρους όσο όμως και απέναντι στον ελληνικό λαό, καθότι η βασική δέσμευση βάσει της οποίας λάβαμε εκ νέου τη λαϊκή εντολή ήταν η προστασία των αδυνάτων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής». Πρόσθεσε ότι «όπως τηρήσαμε την υπόσχεσή μας για τη Δραπετσώνα, όπως νομοθετήσαμε κόντρα στα συμφέροντα για τις άδειες στα ΜΜΕ, έτσι θα προστατεύσουμε και την πρώτη κατοικία των αδυνάτων».

Η κυβέρνηση θα τιμήσει τη συμφωνία με τους θεσμούς, όμως θα πρέπει και όλοι να μην υπερβαίνουν τα συμφωνηθέντα και τα εσκαμμένα, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, απαντώντας σε ερώτηση για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρα πολύ σαφείς στοχεύσεις. Θα έλεγα ότι θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι δεν είμαστε στην προτεραία κατάσταση.

Υπάρχει μια συμφωνία, την οποία έχουμε αποδείξει ότι τιμούμε και θα τιμήσουμε, θα πρέπει και όλοι να μην υπερβαίνουν τα συμφωνηθέντα και τα εσκαμμένα. Και θα πρέπει να έχουν μια λογική η οποία δεν θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομική και πολιτική βιωσιμότητα της συμφωνίας. Επειδή η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη, όμως, θα ήθελα να μείνω σε αυτό», δήλωσε ο κ. Παππάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ