Αυξήθηκαν τα «φέσια» του Δημοσίου προς τους ιδιώτες - Αναλυτικά τα στοιχεία

Αυξήθηκαν τα «φέσια» του Δημοσίου προς τους ιδιώτες - Αναλυτικά τα στοιχεία
Αυξημένες εμφανίστηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες στο τέλος Αυγούστου σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ,οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες ανήλθαν τον Αύγουστο στα 5,9 δισ. ευρώ από 5,7 δισ. που ήταν στο τέλος Ιουλίου και 3,7 δισ. στις αρχές του έτους.

Από αυτά τα 5,9 δισ., τα 809 εκατομμύρια αποτελούν εκκρεμείς επιστροφές φόρων, ενώ τα υπόλοιπα 5,1 δισ. χρέη προς προμηθευτές.

Σχεδόν τα μισά χρέη (2,5 δισ. ευρώ) προέρχονται από τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, ενώ 1,2 δισ. είναι οι οφειλές των νοσοκομείων.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του προϋπολογισμού, τα στοιχεία του υπουργείο Οικονομικών δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα 2,6 δισ. στο διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου 2015, από 2,4 δισ. που ήταν στην αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ωστόσο, η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία έχει επιδεινωθεί. Τα ταμεία καταγράφουν πρωτογενές έλλειμμα 600 εκατ. ευρώ φέτος, έναντι πλεονάσματος 206 εκατ. ευρώ πέρσι. Εξέλιξη η οποία αποδίδεται κυρίως στην πτώση των εσόδων τους κατά 2,4 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα οποία, η ελληνική οικονομία μεγεθύνθηκε πέρσι κατά 0,7%, από ύφεση 3,2% το 2013.