Το ΔΝΤ βλέπει έλλειμμα 400 εκατ. ευρώ στα ταμεία του κράτους

Το ΔΝΤ βλέπει έλλειμμα 400 εκατ. ευρώ στα ταμεία του κράτους
Οι πρώτες διαφοροποιήσεις ανάμεσα στους απεσταλμένους των δανειστών και τους ιθύνοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους άρχισαν ήδη να διαφαίνονται στον ορίζοντα.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, οι πρώτοι έλεγχοι στο ΓΛΚ έχουν εμφανίσει μια «τρύπα» 400 εκατομμυρίων ευρώ που, αν τελικά υφίσταται, θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετα μέτρα.

Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί κυρίως με τα στελέχη του ΔΝΤ που επιμένουν στις επίσημες εκτιμήσεις του Ταμείου για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2015.

Επιμένουν δηλαδή ότι η Ελλάδα, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα μπορέσει από πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ που υπολογιζόταν ότι θα έχει πριν από τη συμφωνία του Αυγούστου και παρά τα μέτρα που ψηφίστηκαν (αύξηση συντελεστών ΦΠΑ, παραμονή ΕΝΦΙΑ), να περιορίσει το έλλειμμα στο 0,5% του ΑΕΠ ενώ το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει έλλειμμα στο 0,25% του ΑΕΠ. Η διαφορά είναι σχετικά μικρή (400-450 εκατ. ευρώ), ωστόσο αν θέλει κανείς να πετύχει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί, θα πρέπει να πάρει νέα μέτρα ή να προσαρμόσει ανάλογα όσα θεσμοθετήθηκαν ή πρόκειται να θεσμοθετηθούν το επόμενο διάστημα.

Από την μεριά τους, τα στελέχη του ΓΛΚ προσπαθούν να πείσουν από την περασμένη Πέμπτη τους εμπειρογνώμονες του οργανισμού ότι η δημοσιονομική απόδοση των μέτρων που έχουν ψηφιστεί και πρόκειται να ψηφιστούν μέχρι και το τέλος του χρόνου βασίζονται σε εξαιρετικά συντηρητικές εκτιμήσεις και άρα δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την επίτευξη του στόχου.