Ποιοι θα πληρώσουν το βαρύ και ασήκωτο λογαριασμό του Οκτωβρίου

Ποιοι θα πληρώσουν το βαρύ και ασήκωτο λογαριασμό του Οκτωβρίου
Τον Οκτώβρη, τον φοβούνται ακόμη και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Διότι την ώρα που η Βουλή θα καλείται να ψηφίζει κατά δεκάδες τα νέα προαπαιτούμενα –μειώσεις συντάξεων, καταργήσεις ΕΚΑΣ, αυξήσεις φόρων- κάθε ημέρα θα «σκάει» και ένα από μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί αλλά έρχεται τώρα η ώρα τους να υλοποιηθούν.

Δέκα νέα μέτρα σε έναν μήνα δεν είναι λίγα: Κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά (έστω και στην πρώτη ομάδα), αυξήσεις στα ποσά των δόσεων για όσους μπήκαν στη ρύθμιση, πρόστιμα για τα ανασφάλιστα ΙΧ, επιβολή του νέου ΕΝΦΙΑ, αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, μείωση της επιδότησης για το πετρέλαιο θέρμανσης, ψαλίδισμα της επιδότησης για το αγροτικό πετρέλαιο, αναδρομική αύξηση της προκαταβολής φόρου για τους αγρότες, αντίστοιχη αύξηση της προκαταβολής για τις επιχειρήσεις αλλά και ενεργοποίηση των κατασχέσεων στους μισθούς και στις συντάξεις με βάση το νέο όριο (1.000 ευρώ αντί για 1.500 ευρώ) συνθέτουν τον εφιαλτικό δεκάλογο. Πώς όμως θα μοιραστούν αυτά τα μέτρα μέσα στον μήνα;

Το χρονοδιάγραμμα, προβλέπεται –διότι ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» τίποτα- ότι θα διαμορφωθεί ως εξής:

1η Οκτωβρίου: Ο… κακός ο μήνας, από την 1η ημέρα φαίνεται. Βάσει νόμου, η πρωτομηνιά θα φέρει ΦΠΑ 13% σε όλα τα ξενοδοχεία της χώρας. Και αν αυτό ελάχιστα απασχολεί τους φορολογούμενους λόγω εποχής, η εφαρμογή των αυξημένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά από την ίδια ημέρα, σίγουρα αγγίζει πολλές χιλιάδες νησιώτες οι οποίοι αν δεν υπάρξει καθυστέρηση, θα δουν στις αποδείξεις ύστερα από πολλά χρόνια να εμφανίζεται ο συντελεστής του 23% αντί του 16% και του 13% αντί για το 9%. Το αν την αύξηση του ΦΠΑ θα την πληρώσουν οι κάτοικοι ή οι επιτηδευματίες των νησιών, είναι κάτι που θα φανεί στην πράξη αν και η μεταβολή του 30% είναι πολύ μεγάλη για να απορροφηθεί εξ’ ολοκλήρου τουλάχιστον από τα είδη τροφίμων που θα υποστούν και τις περισσότερες πιέσεις.

10-20 Οκτωβρίου: Θα αναρτηθούν στο Taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Η ακριβής ημερομηνία δεν είχε κλειδώσει μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα αλλά η προετοιμασία που απαιτείται δεν επιτρέπει στις υπηρεσίες της ΓΓΔΕ να δημοσιεύσουν τις «λυπητερές» νωρίτερα. Άλλωστε, ο νόμος δίνει περιθώριο μέχρι τις 26 Οκτωβρίου για τη δημοσίευση του ποσού. Όσοι δεν είχαν μεταβολή στην περιουσιακή ή εισοδηματική τους κατάσταση, θα πληρώσουν ακριβώς τα ίδια με πέρυσι απλώς σε πέντε αντί για έξι δόσεις. Όσοι μικροϊδιοκτήτες είδαν το εισόδημά τους να καταρρέει το 2014 κάτω από τα 9000 ευρώ –προσαυξανόμενο κατά 1000 ευρώ για κάθε παιδί- θα μπορούν να προσβλέπουν σε έκπτωση 50% (εφόσον η αξία της περιουσίας τους δεν ξεπερνάει τις 85.000 ευρώ για το άγαμο και τις 150.000 ευρώ για τον παντρεμένο). Αντίθετα όσοι ξεπεράσουν έστω και κατά ένα ευρώ το εισοδηματικό όριο, θα επιβαρυνθούν με 50% περισσότερο φόρο σε σχέση με το 2014. Η έκπτωση για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα, θα ισχύσει κανονικά και φέτος.

14 Οκτωβρίου: Εκπνέει η προθεσμία που δίνει ο νόμος στην ΓΓΔΕ για να προσαρμόσει τις δόσεις όσων έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το χτύπημα θα είναι διπλό –και θα φανεί από το τέλος Οκτώβρη- καθώς και το επιτόκιο θα αυξηθεί (πάνω από το 5% από 0% για μικροοφειλέτες και 3% για όσους χρωστούν πάνω από 5000 ευρώ) και ο αριθμός των δόσεων θα πρέπει να ψαλιδιστεί ανάλογα με τα οικονομικά δεδομένα του καθενός. Μέσα στον Οκτώβριο, θα καθοριστούν και τα κριτήρια «ψαλιδίσματος» των δόσεων.

15 Οκτωβρίου: Το ξεκίνημα της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης θα φέρει εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές να βάζουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για να αγοράσουν τον «κόκκινο χρυσό». Μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα υλοποιήσει τη μνημονιακή δέσμευση για περικοπή της δαπάνης του επιδόματος θέρμανσης κατά 50%. Έχουν μελετηθεί δύο σενάρια: το πρώτο προβλέπει την πλήρη κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης και την ταυτόχρονη μείωση του ειδικού φόρου (κάτι που θα ωφελήσει όσους πέρυσι δεν πήραν επίδομα αλλά θα επιβαρύνει τους δικαιούχους με 35 λεπτά ανά λίτρο). Το δεύτερο σενάριο, προβλέπει αυστηροποίηση των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος ώστε η δαπάνη να πέσει στο μισό. Και πάλι όσοι βρεθούν εκτός θα πληρώσουν το πετρέλαιο προς 85-90 λεπτά αντί για 60-65 που κόστισε πέρυσι μετά την αφαίρεση του επιδόματος.

3ο δεκαήμερο Οκτωβρίου: Αναμένεται ότι στο 3ο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα «τρέξουν» οι προθεσμίες για την κάλυψη των ανασφάλιστων οχημάτων. Όσοι ανταποκριθούν, εκτός από τα ασφάλιστρα θα πληρώσουν και παράβολο 250 ευρώ στην ασφαλιστική τους. Όσοι δεν ανταποκριθούν, θα κινδυνέψουν ακόμη και με αφαίρεση διπλώματος, πινακίδων αλλά και πρόστιμα 500 ευρώ.


Το χειρότεροτο άφησανγια το τέλος...

31 Οκτωβρίου: Η κολασμένη ημέρα του μήνα θα είναι η τελευταία. Έξι εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν την 1η δόση του ΕΝΦΙΑ. Περίπου 250.000 νομικά πρόσωπα, θα κληθούν να καταβάλουν την προσαυξημένη (λόγω εμφάνισης της φουσκωμένης προκαταβολής) δόση με τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων ενώ ένα εκατομμύριο επιτηδευματίες θα πληρώσουν την 1η δόση του ΦΠΑ 3ου τριμήνου. Είναι η πρώτη φορά που θα αποτυπωθούν στις δηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων τα αποτελέσματα από την αύξηση των συντελεστών μετά τις 20 Ιουλίου Στις 31 Οκτωβρίου, θα εκπνεύσει η προθεσμία και για το «πέρασμα» των οδηγών από το ΚΤΕΟ με μειωμένο πρόστιμο εφόσον αυτό δεν έγινε εμπρόθεσμα. Η προθεσμία, αφορά σε όσους έπρεπε να έχουν περάσει το ΙΧ του από ΚΤΕΟ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014 αλλά δεν το έκαναν ποτέ.

Το μαρτύριο του επόμενου μήνα με μια ματιά

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ