Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα θα επανέλθει στην ανάπτυξη εάν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις

Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα θα επανέλθει στην ανάπτυξη εάν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις
Εαν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο τρίτο πακέτο διάσωσης, θα μπορέσει και πάλι να αναπτυχθεό ακόμη και αν οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις δείχνουν ύφεση, εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου.

«Εξακολουθεί να υπάρχει προοπτική ανάπτυξης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντομπρόβσκις και πρόσθεσε:

«Εάν οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο νέο πρόγραμμα του ESM εφαρμοστούν σωστά, η Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί και πάλι πολύ γρήγορα».

Παράλληλα, επισήμανε ότι η χώρα πρέπει να εφαρμόσει άμεσα τις δεσμεύσεις της για να επιστρέψει στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ανέφερε δε ότι η νομισματική ζώνη πρέπει επίσης να ενεργεί ως σύνολο για να μειωθεί μακροπρόθεσμα το βάρος του χρέους της και να ενισχυθούν τα θεμέλια του ευρώ.

«Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να εξετάσει την αλλαγή της Συνθήκης», επισήμανε ο Ντομπρόβσκις.

Οι κυβερνήσεις, οι νομοθέτες και οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα πρέπει να στηρίξουν την εξέλιξη του ευρώ, παράλληλα με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

«Οποιαδήποτε προσπάθεια να κατευθύνουν και να ελέγξουν πλήρως την ευρωπαϊκή οικονομία μέσω των κεντρικών θεσμών στις Βρυξέλλες θα αποτύχει», είπε.