Κερέ: Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις αν θέλει να παραμείνει στο ευρώ

Κερέ: Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις αν θέλει να παραμείνει στο ευρώ
Στη δήλωση ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις αν θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη, προχώρησε ο Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.


Όπως σημειώνει το Reuters, η νέα ελληνική κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής θα πρέπει να προχωρήσει σε βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου διάσωσης των 86 δις. ευρώ που υπογράφηκε τον Αύγουστο, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την άρση των capital controls που επιβλήθηκαν για να μην καταρρεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα λίγο πριν το δημοψήφισμα του Ιουλίου.

"Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσει να παραμείνει στην ευρωζώνη”, υπογράμμισε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο ίδιος πρόσθεσε πως η ΕΚΤ πρέπει να "προστατεύει την ευρωζώνη από τους εξωτερικούς χρηματοοικονομικούς κραδασμούς", μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Federal Reserve να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Η ΕΚΤ έχει ως "σταθερό στόχο την προστασία των νομισματικών συνθηκών στην ευρωζώνη έναντι όλων των διεθνών κραδασμών, που προέρχονται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, που προέρχονται από την ανάπτυξη στις αναδυόμενες χώρες και που προέρχονται από τις αποφάσεις άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών" δήλωσε ο Coeure στο Παρίσι.

Για τον Κερέ, η επιφυλακτικότητα της Fed "επιβεβαιώνει τη διάγνωση" της ίδιας της ΕΚΤ, δηλαδή την ύπαρξη "νέων κινδύνων" που συνδέονται με τις μεγάλες αναδυόμενες χώρες και την αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο Κερέ διαβεβαίωσε ότι προς το παρόν η ΕΚΤ διαβλέπει σε αυτή την εξέλιξη "προσωρινούς κραδασμούς".

Ωστόσο, ο ίδιος υπογράμμισε ότι εάν αυτοί οι κίνδυνοι πρόκειται να υλοποιηθούν, η ΕΚΤ έχει "υπενθυμίσει την ικανότητά της να ενεργεί" και να "προσαρμόζει" το πρόγραμμα αγορά ομολόγων που βρίσκεται σε εξέλιξη.