Η θηλιά στο λαιμό της νέας κυβέρνησης και τα σεναρια της επόμενης ημέρας

Η θηλιά στο λαιμό της νέας κυβέρνησης και τα σεναρια της επόμενης ημέρας
«Όσο πιο γρήγορα σχηματιστεί κυβέρνηση και μάλιστα ευρείας συμμετοχής, τόσο πιο γρήγορα θα τρέξει το πρόγραμμα», σημειώνει υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», συμπληρώνοντας ότι στις Βρυξέλλες τηρούν στάση αναμονής εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης, που μπορεί να κρύβει εκπλήξεις.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση συνεργασίας -η περίπτωση αυτοδυναμίας θεωρείται απίθανη και στους κύκλους των Βρυξελλών- θα έχει σχεδόν μηδαμινά περιθώρια ελιγμών σε σχέση με τις προβλέψεις του νέου Μνημονίου, καθώς μέσα στους επόμενους 8 μήνες υπάρχουν χρηματοδοτικές ανάγκες, που φτάνουν στα 18,2 δισ ευρώ, εκ των οποίων κάτι παραπάνω από 2,1 δισ ευρώ είναι υποχρεώσεις κυρίως προς το ΔΝΤ!

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ESM, στο τελευταίο δίμηνο του 2015 υπάρχουν χρηματοδοτικές ανάγκες 6,9 δισ ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δισ ευρώ δημιουργούνται από την επιστροφή του Προϋπολογισμού σε πρωτογενή ελλείμματα. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

Πολύ απλά ότι αν αυτοί οι υπολογισμοί αποδειχθούν αισιόδοξοι και η ροή των εσόδων δεν βελτιωθεί, η «τρύπα» θα είναι μεγαλύτερη και οι χρηματοδοτικές ανάγκες περισσότερες. Ακόμα κι αν αυτοί οι υπολογισμοί δεν πέσουν έξω, το πρώτο εξάμηνο του 2016 «κρύβει» χρηματοδοτικές ανάγκες, οι οποίες συνολικά ανέρχονται στα 11,3 δισ ευρώ: 5,9 δισ ευρώ για το πρώτο τρίμηνο και άλλα 5,4 δισ ευρώ για το δεύτερο τρίμηνο.

]Ωστόσο κι αυτοί οι υπολογισμοί έχουν υψηλό δείκτη αβεβαιότητας, καθώς έχουν βασιστεί στην παραδοχή ότι ο Προϋπολογισμός θα καταγράψει σε αυτό το διάστημα ταμειακό πλεόνασμα περίπου 2,5 δισ ευρώ. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι αν οι πολιτικές εξελίξεις δεν «τρέξουν» με τους απαιτούμενους ρυθμούς ή αν ανατραπεί ο δημοσιονομικός σχεδιασμός με βάση τον οποίο συμφωνήθηκε το τρίτο Μνημόνιο, τότε οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα γίνουν μεγαλύτερες και το τρίτο Πρόγραμμα θα καταρρεύσει πριν καν ξεκινήσει.

ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΔΟΣΕΙΣ. Μια ματιά στα επιμέρους στοιχεία αποκαλύπτει, επίσης, ότι αυτό που... τρομάζει δεν είναι τόσο οι υποχρεώσεις στους δανειστές ήτοι εκκρεμείς δόσεις προς το ΔΝΤ ή ομόλογα της ΕΚΤ, αλλά οι εσωτερικές υποχρεώσεις, δηλαδή πληρωμές για μισθούς και συντάξεις, οι οποίες ακόμα και μετά από τις περικοπές που ήδη έχουν συμφωνηθεί, υπολογίζεται ότι θα αγγίξουν τα 30 δισ ευρώ στο σύνολο του 2016, δηλαδή στα περίπου 15 δισ ευρώ εντός του πρώτο εξαμήνου.

Σύμφωνα με τις ως τώρα προβλέψεις, οι περικοπές στο κονδύλι των συντάξεων θα ανέλθουν στο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1,8 δισ ευρώ, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι κάθε μήνα το αναγκαίο κονδύλι για να καλυφθούν οι συντάξεις στο Δημόσιο και η κρατική επιχορήγηση στα ασφαλιστικά Ταμεία θα είναι περίπου 980 εκατ. ευρώ, από περίπου 1,2 δισ ευρώ φέτος.

Ακόμα κι αν το δεύτερο κύμα των αλλαγών στο Ασφαλιστικό- που έρχεται μέσα στον Οκτώβριο- φέρει κι άλλες περικοπές, όπως άλλωστε υπολογίζεται, η κάλυψη αυτών των πληρωμών χωρίς... έξωθεν χρηματοδοτική βοήθεια δεν θα είναι δυνατή κι αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στα επιτελεία των κομμάτων. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ESM, από αυτά τα 11,3 δισ ευρώ των χρηματοδοτικών αναγκών του πρώτου εξαμήνου του 2016, μόνο 1,8 δισ ευρώ υποτίθεται ότι θα καλυφθούν από έσοδα αποκρατικοποιήσεων, ενώ όλα τα υπόλοιπα καλύπτονται από τις δόσεις του νέου Μνημονίου και τα κέρδη του Ευρωσύστηματος!


Τα σενάρια που συζητάνε στις Βρυξέλλες

Ποια είναι τα σενάρια που συζητάνε στους διαδρόμους της Κομισιόν με βάση αυτά τα δεδομένα; «Είναι σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει moratorium αντιπολίτευσης ως και 2 ετών» σημειώνει το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταφέροντας αυτό που συζητείται κεκλεισμένων των θυρών στους διαδρόμους των Βρυξελλών, ότι δηλαδή «μόνο με ευρείας συνεργασίας κυβέρνηση μπορεί να εφαρμοστεί το Πρόγραμμα». Ποια είναι τα σενάρια που συζητάνε οι Ευρωπαίοι;

Εάν η Ν.Δ. επικρατήσει, θεωρούν ότι ο Α. Τσίπρας πολύ δύσκολα θα δεχθεί να συμμετέχει σε κυβέρνηση συνεργασίας, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο να χάσει και το κόμμα, με το ΣΥΡΙΖΑ να κάνει εκ νέου στροφή σε σκληρή αντιμνημονιακή γραμμή. Σε αυτό το σενάριο, εκτιμάται ότι μια κυβέρνηση Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ- Ποταμιού δεν θα είναι αρκετή -με πολιτικούς όρους- για να σηκώσει το βάρος των δύσκολων μέτρων που θα πρέπει να εφαρμοστούν.

Ως «καλό σενάριο» χαρακτηρίζεται αυτό της επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ με οριακή διαφορά, καθώς εκτιμάται ότι έτσι ο Α. Τσίπρας θα πιεστεί να συμμετάσχει σε κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής, στον αποκαλούμενο μεγάλο συνασπισμό, ο οποίος κατά τους Ευρωπαίους είναι η ενδεδειγμένη πολιτική εξέλιξη προκειμένου να μην αμφισβητηθεί το τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Με δεδομένο, δε, ότι επίκεινται και οι αποφάσεις για το Χρέος, οι Ευρωπαίοι δεν κρύβουν ότι θα προτιμούσαν μια τέτοια κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής, η οποία αφενός θα διευκόλυνε την ενεργό εμπλοκή του ΔΝΤ αφετέρου θα εξασφάλιζε θεωρητικά τις προϋποθέσεις επιτυχίας του τρίτου προγράμματος, μετά από την αποτυχία των δύο πρώτων.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΣΧΕΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ