Τα capital controls δεν πρόκειται να αρθούν πριν από το δεύτερο τρίμηνο του 2016

Τα capital controls δεν πρόκειται να αρθούν πριν από το δεύτερο τρίμηνο του 2016
Ο περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκε στην Ελλαδα ήταν αναπόφευκτος τόνισε ο καθηγητής Νικόλαος Γεωργικόπουλος ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι τα capital controls δεν πρόκειται να αρθούν πριν από το δεύτερο τρίμηνο του 2016.

Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα EurActiv Greeceο κ. Γεωργικόπουλος, τόνισε ότι θα περάσει πολύς χρόνος μέχρι ο τραπεζικός κλάδος να μπορέσει να αρχίσει να ξαναλειτουργεί και πάλι κανονικά και να παράσχει ρευστότητα στην ελληνική οικονομία.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό, τόνισε, είναι η Ελλάδα να παραμείνει πλήρες και αδιαμφισβήτητο μέλος της Ευρωζώνης και να εφαρμοστεί πλήρως το νέο μνημόνιο, ακολουθώντας αυστηρά το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

Παράλληλα, όπως είπε, πρέπει να περιοριστεί η πολιτική αβεβαιότητα, αν και ο ίδιος φοβάται ότι οι εκλογές και ο χρόνος που χρειάζεται για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης είναι πιθανό να εντείνει την αστάθεια στην ελληνική χρηματοοικονομική αγορά και να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ο ίδιος υποστηρίζει ότι πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν το συντομότερο δυνατό και πριν από το τέλος του έτους, ενώ πρέπει να βρεθεί δραστική λύση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επισημαίνει, τέλος, ότι τα capital controls θα πρέπει να καταργηθούν προοδευτικά μετά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και αφού αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στις τράπεζες, κάτι που θα φανεί από την επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα.