Αισιοδοξία από Μαξίμου για συμφωνία το Σαββατοκύριακο

Αισιοδοξία από Μαξίμου για συμφωνία το Σαββατοκύριακο
Αισιοδοξία επικρατεί στο μέγαρο Μαξίμου για ολοκλήρωση του κύκλου των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές μέσα στο Σαββατοκύριακο με θετική έκβαση.

Κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι στις 11 Αυγούστου θα υπάρξει θετική εισήγηση των θεσμών για τη νέα συμφωνία για δάνειο από τον ESM.

Κατόπιν εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί το χρονοδιάγραμμα έτσι όπως το είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή στις 18 Αυγούστου και την επομένη από τα διεθνή κοινοβούλια.

Σύμφωνα με το Mega, στις 20 Αυγούστου εκκρεμεί η δόση της ελληνικής κυβέρνησης προς την ΕΚΤ άρα βάση αυτού του χρονοδιαγράμματος κινείται το μέγαρο Μαξίμου.

Πάντως, δεν αποκλείεται η ψήφιση και νέων προαπαιτούμενων μαζί με τη συμφωνία με το "μενού" να περιλαμβάνει τις πρόωρες συντάξεις, τις αλλαγές στις 100 δόσεις αλλά και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, όπως προέκυψε από τη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Εντομεταξύ σήμερα ξεκινούν και πάλι οι συζητήσεις με τους δανειστές. Στο επίκεντρο αυτή τη φορά θα βρεθούν τα μακροικονομικά μεγέθη –εκτίμηση ύφεσης για το 2015 και για το 2016, πρωτογενές αποτέλεσμα- πάνω στα οποία θα στηριχτούν τόσο οι δανειστές όσο και το Γενικό Λογιστήριο για να καταρτίσουν το καινούργιο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα καλύπτει την περίοδο 2015-2019.

Η στάση που θα τηρήσει η ελληνική πλευρά πάνω σε αυτό το κρίσιμο θέμα –σ.σ ουσιαστικά από την εκτίμηση για το ΑΕΠ εξαρτάται και το μέγεθος του νέου δανείου αλλά και το δημοσιονομικό- αναμένεται να καθοριστεί κατά την συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 18:00.

Κόκκινα δάνεια, τράπεζες και αποκρατικοποιήσεις «χωρίζουν» κυβέρνηση-δανειστές

Κατά τη χθεσινή πολύωρη συνάντηση, εντοπίστηκαν διαφωνίες τόσο όσον αφορά στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων και τη μορφή που θα έχει το νέο Ταμείο, όσο και σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με την ελληνική πλευρά να θέλει το ζήτημα να κλείσει μέσα στο 2015 πακέτο με τις παρεμβάσεις για τα κόκκινα δάνεια. Επίσης, ανοικτά μέτωπα υπάρχουν και σε άλλα μέτωπα. Η ελληνική πλευρά θέλει να αφήσει για αργότερα τις αποφάσεις για τη φορολόγηση των αγροτών αλλά και ολόκληρο το πακέτο για τα εργασιακά.

«Πακέτο» ανακεφαλαιοποίηση και κόκκινα δάνεια

Οι δύο υπουργοί Τσακαλώτος και Σταθάκης, τόνισαν στους δανειστές ότι το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα πρέπει να συνδυαστεί με το «πακέτο» μέτρων για τα κόκκινα δάνεια. Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος τάχθηκε υπέρ της ανακεφαλαιποίησης των τραπεζών μέσα στο 2015. Ως προς το συγκεκριμένο σημείο, φαίνεται ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές.

Παραμένουν οι διαφωνίες για το υπερταμείο

Η μορφή του υπερταμείου μέσω του οποίου θα προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις αλλά και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας βρέθηκαν και σήμερα στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων. Πηγές της ελληνικής πλευράς, επισήμαναν ότι υπάρχει συμφωνία για το πώς μπορεί να συγκεντρωθεί το ποσό των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το πως θα λειτουργεί το Ταμείο και τι μορφή θα έχει. Επίσης οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει για το πώς θα ενταχθούν τα υφιστάμενα έργα που τρέχουν από το ΤΑΙΠΕΔ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ