ΔΝΤ: Η ελληνική κρίση μπορεί να προκαλέσει και ταραχές στην αγορά του ευρωσυστήματος

ΔΝΤ: Η ελληνική κρίση μπορεί να προκαλέσει και ταραχές στην αγορά του ευρωσυστήματος
H ελληνική κρίση θα μπορούσε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ να υπονομεύσει γρήγορα και πάλι την ανάκαμψη της ευρωζώνης, μεταδίδει το Reuters.

Μπορεί η ανάπτυξη για φέτος να προβλέπεται στο 1,5% και του χρόνου στο 1,7%, ενώ στο 2014 το αντίστοιχο ποσοστό να ήταν 0,8% για το σύνολο της ευρωζώνης. Όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η ελληνική κρίση θα προκαλέσει και πάλι αβεβαιότητες και ταραχές στην αγορά του ευρωσυστήματος, το οποίο επωφελείται από την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου.

Ακόμα πάντως και με τα θετικά στοιχεία για την ανάπτυξη, οι προοπτικές για την οικονομία της ευρωζώνης είναι μάλλον αδύναμες. Μεσοπρόθεσμα το ΔΝΤ υπολογίζει μέσο όρο ανάπτυξης στο 1%. Αιτία για αυτό, σύμφωνα με το Ταμείο, είναι η αδύναμη ζήτηση. Και σε αυτό προστίθεται και η έλλειψη παραγωγικότητας – παράγοντες που αθροιστικά καθιστούν την ευρωζώνη ευεπίφορη σε διακυμάνσεις από το εξωτερικό, π.χ. προβλήματα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Ελλάδα παραμένει ένας κίνδυνος, παρά τα σχέδια για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και τις μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα. Αν υπάρξει ανάγκη, οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία που θα έχουν στη διάθεσή τους, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μετάδοσης. Η ευρωζώνη θα έπρεπε να προβεί σε βήματα στενότερης ενοποίησης, σύμφωνα με τις θέσεις του ΔΝΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ