Θετική η εισήγηση των θεσμών - Πού βλέπουν κενά

Θετική η εισήγηση των θεσμών - Πού βλέπουν κενά
Καλής υποδοχής και από τους τρεις θεσμούς έτυχε η ελληνική πρόταση ωστόσο ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις και κυρίως περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με την εισήγηση των Θεσμών που επικαλείται σε πρωτοσέλιδο η γερμανική FAZ οι προτάσεις της Αθήνας χαιρετίζονται «ως βάση για διαπραγμάτευση σχετικά με την υπαγωγή της χώρας σε ένα νέο πρόγραμμα υπό τον ESM».

Όπως σημειώνεται «ένα νέο πρόγραμμα δεν θα βασίζεται μόνο σε προαπαιτούμενες δράσεις που θα παρασχεθούν από την Αθήνα.Θα πρέπει επίσης να περιέχει διαρθρωτικούς δείκτες, επόμενους στόχους και ποσοτικούς δείκτες για το μέλλον».

Επίσης τονίζεται οτι «η συγκρατημένα θετική αξιολόγηση των θεσμών, ισχύει μόνο υπό τον όρο να συμμορφωθεί η ελληνική κυβέρνηση με τους άλλους όρους που θα της τεθούν».

Οι θεσμοί καθιστούν σαφές ότι οι μεταρρυθμίσεις που προτείνονται από την Αθήνα, που θα πρέπει να φέρουν έσοδα ίσα με το 2,5% του ΑΕΠ ετησίως, «δεδομένης της επιδείνωσης των μακροοικονομικών και χρηματοοικονομικών συνθηκών» δεν επαρκούν για την επίτευξη των συμφωνημένων με τους πιστωτές.

Δηλαδή, την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1% πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος και 2%, 3% και 3,5% τα επόμενα χρόνια, χωρίς επιβολή τόκων και αποπληρωμή δανείων. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ή οι στόχοι να συγκριθούν με τις χρηματοδοτικές ανάγκες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των θεσμών.

Για τον ΦΠΑ οι θεσμοί προειδοποιούν ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα περισσότερα νησιά ώστε να μπορέσει να υπολογιστεί ο οικονομικός αντίκτυπος.

Για συντάξεις – ασφαλιστικό οι θεσμοί βλέπουν «σημαντικούς κινδύνους» μετά από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές που είχαν γίνει στις συντάξεις. Τονίζουν επίσης ότι «η Αθήνα πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπη με καθαρές πολιτικές και να ξεκαθαρίσει τη θέση της στην προηγούμενη συμφωνία επί της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πόρισμα αναφέρει ότι «πρέπει να υπάρξει μία ξεκάθαρη αλληλοκατανόηση του περιεχομένου αλλά και του χρόνου επιβολής των μέτρων απ' τις Αρχές ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη θέση πάνω στην οποία θα συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα του ESM» και γίνεται αναφορά -εκτός από το συνταξιοδοτικό- στα εργασιακά, την αγορά ενέργειας και την αγορά υπηρεσιών.

O εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Mισέλ Ρέινς, ανακοίνωσε,μέσω twitter,ότι το Eurogroup έλαβε σήμερα τις εκθέσεις αξιολόγησης των θεσμών.

«Η αξιολόγηση των θεσμών, βάσει του άρθρου 13 της Συνθήκης του ΕΜΣ, και η αρχική αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων ελήφθησαν από το Eurogroup. Συνεδρίαση στις 15:00 (16:00 ώρα Ελλάδας)»

Η μία αφορά τη σταθερότητα στην ευρωζώνη, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις χρηματοοικονομικές ανάγκες της Ελλάδας, βάσει του Άρθρου 13 της Συνθήκης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EMΣ).
Η άλλη έκθεση αξιολόγησης αφορά τις ελληνικές προτάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ