Ντάισελμπλουμ: Οι όροι για νέο πρόγραμμα θα είναι πιο σκληροί

Ντάισελμπλουμ: Οι όροι για νέο πρόγραμμα θα είναι πιο σκληροί
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η Ελλάδα οδεύει προς αθέτηση πληρωμών μετά τα μεσάνυχτα και πρόσθεσε ότι η στάση της Αθήνας έναντι των πιστωτών της πρέπει να αλλάξει πριν οι εταίροι της στην ευρωζώνη εξετάσουν τη χορήγηση πρόσθετης οικονομικής βοήθειας.


Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού την τελευταία στιγμή για την παράταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης υποβλήθηκε σε ώτα μη ακουόντων.

"Έχουμε ξεπεράσει αυτό το σημείο, (το αίτημα) έγινε πολύ αργά", δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος της Ευρωομάδας στο Ρόιτερς.

Πρόσθεσε ότι ως μέλος της ευρωζώνης και της ΕΕ, η Ελλάδα είναι ευπρόσδεκτη να ζητήσει ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο όμως θα συνοδεύεται από όρους.

"Υπάρχει μια μεγάλη διαδικασία που θα πρέπει να λάβει χώρα. Στο μεταξύ η κατάσταση στην Ελλάδα, για την οικονομία της, για τις ελληνικές τράπεζες, έχει επιδεινωθεί δυστυχώς ακόμη περισσότερο, έτσι αυτός είναι ένας δύσκολος δρόμος που θα πρέπει να μελετηθεί".

Ο Ντάισελμπλουμ συμπλήρωσε ότι το όποιο νέο πρόγραμμα μπορεί να περιέχει ακόμη πιο σκληρούς όρους από το προηγούμενο. Σε κάθε περίπτωση, επέμεινε, δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα πριν οι Έλληνες ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της Κυριακής και ώσπου να αλλάξει η συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου το χαρακτήρισε "εσωτερικό πολιτικό ζήτημα", αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να διεξαχθεί πριν συμφωνηθεί το όποιο νέο πρόγραμμα, ιδίως διότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ταχθεί υπέρ του "όχι".

"Το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε το αποτέλεσμα και κατόπιν να δούμε εάν μπορούμε να συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ελλάδα και πώς", δήλωσε.

"Αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι η πολιτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης που οδήγησε σε αυτή την ατυχή κατάσταση", είπε.

Ακόμη ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι μια κήρυξη αθέτησης πληρωμών από μέρους την Ελλάδα δεν θα οδηγούσε κατ' ανάγκην στην έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

"Υπάρχουν πολλές επιλογές, αλλά αυτό θα απαιτούσε μια θετική στάση από την ελληνική κυβέρνηση", είπε.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε εξάλλου ότι το Eurogroup θα πραγματοποιήσει νέα τηλεδιάσκεψη για την ελληνική κρίση αύριο στις 12:30 (ώρα Ελλάδας).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ