Κρίσιμο 48ωρο: Όλες οι «πυρετώδεις» διεργασίες πριν την Σύνοδο Κορυφής

Κρίσιμο 48ωρο: Όλες οι «πυρετώδεις» διεργασίες πριν την Σύνοδο Κορυφής
Ένα κρίσιμο 48ωρο ξεκινάει από σήμερα με την επιστροφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την Αγία Πετρούπολη καθώς μέσα στο σαββατοκύριακο θα γίνουν όλα τα αναγκαία βήματα ώστε να καλυφθεί η απόσταση των δύο πλευρών.


Σήμερα, αναμένεται νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Την πληροφορία αποκάλυψε ο υφυπουργός Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο υφυπουργός έκανε την εκτίμηση ότι «τη Δευτέρα το βράδυ θα σηματοδοτήσουμε με έναν λευκό καπνό ότι πάμε καλά».

Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές με συνεργάτες του και με το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να προκειμένου να προετοιμάσουν τις τελικές προτάσεις της κυβέρνησης και νασυζητήσουν την τακτική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα στη Σύνοδο της Κορυφής την Δευτέρα.Ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Ωστόσο, λίγα μόνο 24ωρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής και το έκτακτο Eurogroup, συνεχίζονται οι εκβιασμοί και τα τελεσίγραφα από ευρωπαίους αξιωματούχους.«Δεχθείτε την πρόταση, αλλιώς χρεοκοπία» το τελεσίγραφο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος προχώρησε σε νέες απειλές λέγοντας πως ο χρόνος για συμφωνία εξαντλείται επικίνδυνα και πως τα... παιχνίδια πρέπει να λάβουν τέλος.

«Στο τέλος της ημέρας θα πρόκειται για μία ελληνική απόφαση και ευθύνη. Υπάρχει χρόνος, αλλά μόνο λίγες μέρες», επισημαίνει στη δήλωσή του ο κ. Τουσκ.

«Οι τέσσερις μήνες διαπραγμάτευσης δεν οδήγησαν πουθενά και το χθεσινό Eurogroup δεν βοήθησε στο αδιέξοδο. Το παιχνίδι ποιος θα κάνει πρώτος πίσω πρέπει να τελειώσει και πρέπει να σταματήσει το παιχνίδι των ευθυνών, γιατί αυτό δεν είναι παιχνίδι και δεν υπάρχει χρόνος για κανένα παιχνίδι», τόνισε ο κ Τουσκ.

Συμπλήρωσε δε, ότι πρόκειται για την πραγματικότητα με πραγματικές επιπτώσεις κυρίως για τον ελληνικό λαό και για αυτό συγκάλεσε την Εκτακτη Συνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου.

Ωστόσο, επισήμανε πως η Σύνοδος δεν θα είναι το τελευταίο βήμα και πρόσθεσε πως δε θα υπάρχει λεπτομερής τεχνική διαπραγμάτευση, καθώς αυτή είναι δουλειά των υπουργών Οικονομικών.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters το οποίο επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν τον τρόπο διαχείρισης μίας χρεοκοπίας της Ελλάδας, στην περίπτωση που δεν υπάρξουν νέες προτάσεις από την Αθήνα.

Προκειμένου το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών αλλά και η Σύνοδος να εξετάσουν τον συμβιβασμό, η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να υποβάλει νέες προτάσεις για τα ανοιχτά ζητήματα όπως είναι η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης που στηρίζεται στον ΦΠΑ, ανέφερε αξιωματούχος.

Αν δεν υπάρξουν νέες προτάσεις από την Ελλάδα προς συζήτηση, οι υπουργοί είναι πιθανό να συζητήσουν πώς θα χειριστούν μία χρεοκοπία της Ελλάδας» είπε αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Δύο άλλοι αξιωματούχοι που εμπλέκονται στις συζητήσεις επιβεβαίωσαν ότι αυτές είναι οι επιλογές που θα αντιμετωπίσουν τόσο οι υπουργοί όσο και οι ηγέτες της Ευρωζώνης τη Δευτέρα.

Εν τω μεταξύ, την επομένη της Συνόδου Κορυφής των κρατών- μελών της ευρωζώνης, την Τρίτη 23 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη και την Παρασκευή, 25 και 26 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί η τακτική Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.