Βαρουφάκης: Δεν πάμε για ρήξη με τους δανειστές

Βαρουφάκης: Δεν πάμε για ρήξη με τους δανειστές
Δεν πάει για ρήξη με τους δανειστές η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης το βράδυ της Τετάρτης, απευθυνόμενος στο δίκτυο Ελλήνων επιχειρηματιών του Βελγίου ΑΡΓΩ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, o υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι "δεν θα υπάρξει 'Βατερλό' στο Eurogroup", λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο.

Ο κύριος Βαρουφάκης έκρινε πως είναι "σαθρό το σύστημα της Ευρωζώνης, σαθρό όμως και το ελληνικό σύστημα" και έκανε σαφή αναφορά στην πορεία των διαπραγματεύσεων, την επικείμενη ποσοτική χαλάρωση και το ελληνικό χρέος, ως μέρος της διαπραγμάτευσης.

Στην εκδήλωση, που οργανώθηκε στο ξενοδοχείο Le Chatelain στις Βρυξέλλες και όπου παρίστατο και ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε "ιερή υποχρέωση" της πολιτικής να λύσει τον γρίφο της διαπραγμάτευσης.

Ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα δεχθεί περαιτέρω περικοπές συντάξεων, αλλά μεταρρυθμίσεις, όπως την βελτιστοποίηση του φοροσυλλεκτικού μηχανισμού, της δημόσιας διοίκησης και την επίσπευση της διαδικασίας ανοίγματος επιχείρησης, ο υπουργός οικονομικών έδωσε μήνυμα σκληρής διαπραγμάτευσης στο Λουξεμβούργο.

Επίσης μεγάλη σημασία έδωσε στη λίστα μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ, όπου μαζί με τον πρόεδρο του οργανισμού Άνχελ Γκουρία εξέτασαν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Στη συνέχεια ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά τη θέση του για δημιουργία ανεξάρτητης αρχής εσόδων αλλά και ενός συμβουλίου προϋπολογισμού, κατά το βρετανικό πρότυπο, έτσι ώστε να εξετάζεται η βιωσιμότητα του κάθε προϋπολογισμού του κράτους.