Δραματικές εξελίξεις - Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις

Δραματικές εξελίξεις - Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις
Μόλις 45 λεπτά διήρκησε η απογευματινή διαπραγμάτευση ανάμεσα στην ελληνική αντιπροσωπεία και στους εκπροσώπους των δανειστών. Η ελληνική πλευρά αποχώρησε ενώ νωρίτερα από το Μέγαρο Μαξίμου έγηινε γνωστό ότι οι δανειστές ζητούν κούρεμα συντάξεων έως 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά και πρόσθετα έσοδα 1,8 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ. 

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και θεσμών στις Βρυξέλλες, με την Κομισιόν να σημειώνει ότι παραμένουν «σημαντικά χάσματα».Με το non paper από το Μαξίμου, κυβερνητικές πηγές διεμήνυαν ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί ποτέ καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς ή αυξήσεις μέσω του ΦΠΑσε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ αποκάλυψαν οτι το ΔΝΤεπιμένει, μεταξύ άλλων, σε περικοπές συντάξεων.

Ανέφεραν ακόμη ότι η ελληνική αντιπροσωπεία, που ήταν στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Οι προτάσεις αυτές, σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.

Παράλληλα, τόνισαν ότι δεν θα γίνει δεκτό κανένα υφεσιακό μέτρο που θα υπονομεύει την ανάπτυξη, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «το πείραμα αρκετά κράτησε».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το ΔΝΤ επιμένει να ζητά περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο και άλλο ένα 1% [ακόμα, δηλαδή, 1,8 δισ. ευρώ] από την αύξηση του ΦΠΑ. Μέτρα που, όπως αναφέρουν οι πηγές του Μαξίμου, αφορούν τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους και αποδεδειγμένα οδηγούν σε νέο κύκλο ύφεσης.

Η δήλωση Δραγασάκη

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, που μετέχει στην αντιπροσωπεία της κυβέρνησης που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

ΗΕλληνική αντιπροσωπεία,που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε σήμερα στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις όπως είχε συμφωνηθεί, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα.Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό

όπως το προσδιορίζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Ωστόσο παραμένει η επιμονή τους η κάλυψη του κενού να γίνει αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και από αύξηση του ΦΠΑ επίσης κατά 1% του ΑΕΠ.

Παρά την παραμονή της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες δεν υπήρξε ανταπόκριση από τη πλευρά των θεσμών για συζητήσεις σε εκείνο το επίπεδο και με εκείνες τις εξουσιοδοτήσεις που θα επέτρεπαν την επίλυση των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά.

Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότηταγια την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας.