Βαρουφάκης: Σε καμία περίπτωση δεν συμφωνήσαμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 1% για φέτος

Βαρουφάκης: Σε καμία περίπτωση δεν συμφωνήσαμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 1% για φέτος
Η κυβέρνηση δεν έχει συμφωνήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1% για το 2015 υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, από το βήμα της Βουλής.

Η κυβέρνηση θέλει συμφωνία, δεν θέλει την υποταγή, δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντώντας σε ερώτηση του Χάρη Θεοχάρη στη Βουλή.

«Η εντολή που πήραμε είναι συμφωνία μέσα από διαπραγμάτευση ώστε να υπάρξει ελπίδα για διέξοδο από την κρίση των τελευταίων πέντε ετών», είπε.

Εγινε διαπραγμάτευση από αυτές που δεν είχαμε τα τελευταία χρόνια», υποστήριξε. Καμία κυβέρνηση δεν διανοήθηκε να συζητήσει με ανοικτό μυαλό για τα πάντα. Να δεχόμαστε τις προτάσεις των θεσμών, να αντιπαραθέτουμε τις δικές μας και να μπορούμε να πούμε ‘όχι’».

Όπως είπε η κυβέρνηση ποτέ δεν είδε την προσπάθεια της δημιουργίας του αγωγού αερίου με τη Ρωσία ως εναλλακτική στη συμφωνία με την Ευρώπη.

Σημείωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν έχουμε συμφωνήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ για φέτος, επανέλαβε κινούμενος στην γραμμή που έδωσε χθες ο Ν. Παππάς.

Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι αντίθετα με τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν θέτουμε ως στόχο την επόμενη δόση.

Συμφωνείτε με την πρόταση των θεσμών; αναρωτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών. Αν την υπογράφαμε σε 6-12 μήνες θα είμασταν και πάλι εδώ, τόνισε ο υπουργός αναφερόμενος στον ΦΠΑ.

Επιπροσθέτως, περιέγραψε το κυβερνητικό πλαίσιο για βιώσιμη συμφωνία το οποίο όπως είπε στηρίζεται σε 3 πυλώνες:

- Μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι μεταρρύθμιση η περικοπή. Μεταρρύθμιση είναι δημιουργία συνθηκών για μειωση δαπανών και αύξηση βιωσιμότητας ασφαλιστικού συστήματος. Γι αυτό αγωνιζόμαστε με εταίρους όταν μας ζητούν 23% ΦΠΑ για ηλεκτρικό ρεύμα λες και αυτό είναι το πρόβλημα. Αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση.

- Δεν ζητάμε κούρεμα. Από την πρώτη ημέρα η πρότασή μου είναι για μεταφορές χρέους. Η πρόταση που καταθέσαμε είναι απλή και έχει στόχο να διαγραφεί το Grexit. Η πρότασή μας στην οποια δεν έχουν τολμήσει να κάνουν κριτική αλλά δεν την συζητούν προβλέπει: ότι τα 27 δις ευρώ ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ να μετακινηθούν προς το μέλλον ώστε να εξασφαλίσουμε επιλυση χρηματοδοτικού κενού και συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό μπορεί να γίνει με νέο δάνειο από τον ESM. Το παθητικό πηγαίνει στον ESM με χαμηλότερο επιτόκιο και μεγαλύτερη ωρίμανση 20-30 χρόνια.

- Πακέτο επενδυτικό που θα ελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια μαζί με ιδιωτικοποιήσεις.

Πρόσθεσε δε ότι οι τρεις παραπάνω όροι θα εξασφαλίσουν βιώσιμη συμφωνία που η «ανακοίνωσή της στην 1 Ιουλίου θα τελίωνε για πάντα το Grexit και την ελληνική κρίση. Γι αυτό παλεύουμε».

«Το Brussels Group τελείωσε»

Πέραν αυτών, ο κ. Βαρουφάκης απαντώντας σε ερώτηση της κυρίας Ευης Χριστοφιλοπούλου σχετικά με την λειτουργία και το κόστος του Brussels Group είπε πως «έγιναν 17 μετακινήσεις κόστους 66 χιλ. ευρώ» για να επισημάνει πως « ήταν επένδυση στην επανάκτηση της αξιοπρέπειας».

Απευθυνόμενος δε προς την βουλευτή του ΠΑΣΟΚ είπε « Εσείς ποσο αποτιμάτε την αναξιοπρέπεια των υπουργών που περίμεναν έξω από δωμάτιο ξενοδοχείου για να ανακριθούν από την τρόικα που δεν την εξέλεξε κανείς;».

Ο ίδιος αποκάλυψε και το παρασκήνιο των συνομιλιών του με τον Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί από τις οποίες προέκυψε η λειτουργία του BG. «Προέκυψε μετά από 3ήμερη συζήτηση με τον κ. Μοσκοβισί. Όταν καταλήξαμε ο κ. Μοσκοβισί μου είπε: «αυτό που κάναμε ήταν πολύ καλό. Οι συζητήσεις πρέπει να γίνονται στις Βρυξέλλες και οι υπουργοί πρέπει να συνομιλούν μόνο με υπουργούς».

Υποστήριξε τέλος ότι η λειτουργία του Brussels Group «τελείωσε έκλεισε. Αυτό το στάδιο τελείωσε και περάσαμε από την τεχνική στην πολιτική διαπραγμάτευση» ενώ σημείωσε πως κατά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «η τρόικα δεν πάτησε το πόδι της στην Ελλάδα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ