Μήνυμα Μαξίμου: Δώσαμε προτάσεις, περιμένουμε τις παρατηρήσεις των θεσμών

Μήνυμα Μαξίμου: Δώσαμε προτάσεις, περιμένουμε τις παρατηρήσεις των θεσμών
Σε τεντωμένο το σχοινί συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση να απαντά σε υψηλούς τόνους στις επικρίσεις που έχει δεχθεί από Ευρωπαίους αξιωματούχους όπως ο Μ. Σουλτς και ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Σε άτυπη ενημέρωση το Μαξίμου αντιστρέφει τις κατηγορίες για τη μη επίτευξη συμφωνίας κατηγορώντας τους θεσμούς για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων. Υπενθυμίζεται ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι κωλυσιευργεί επικίνδυνα ενώ ο κ. Γιούνκερ άφησε αιχμές κατά του κ. Τσίπρα γιατί, όπως υποστήριξε, περίμενε αντιπρόταση από την Αθήνα που δεν ήρθε ποτέ.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, μετά και την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή “είναι σαφές ότι για την Ελλάδα η πρόταση των τριών θεσμών δεν μπορεί να γίνει στο σύνολό της αποδεκτή. Κανένα κόμμα στη Βουλή δεν είπε, ούτε καν υπονόησε, ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό αυτό το κείμενο στο σύνολό του”.

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση: “Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει επισήμως από την προηγούμενη Δευτέρα στους θεσμούς ρεαλιστική και βιώσιμη πρόταση τόσο ως προς τα αναγκαία δημοσιονομικά μέτρα και τις δομικές μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να υλοποιήσει, όσο και για το κρίσιμο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, του οποίου η επίλυση αποτελεί προϋπόθεση για βιώσιμη συμφωνία”.

“Η ελληνική κυβέρνηση μετά την κατάθεση της πρότασής της -που άλλωστε αποτυπώνει και το κοινό έδαφος της διαπραγματευτικής διαδικασίας που ολοκληρώθηκε στα BG- αναμένει με ενδιαφέρον τις παρατηρήσεις των θεσμών πάνω στη πρότασή της και είναι διατεθειμένη να συνεχίσει, από εδώ και στο εξής, την προσπάθεια περαιτέρω σύγκλισης σε πολιτικό επίπεδο” αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Οι τρεις ηγέτες, Αλ. Τσίπρας, Α. Μέρκελ και Φρ. Ολάντ, θα συναντηθούν, ούτως ή άλλως, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Τετάρτη.

Και συνεχίζει το Μαξίμου:

«Η ελληνική πλευρά δεν συνηθίζει να θέτει χρονικό όριο στη διαπραγμάτευση. Όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή όριο της κυβέρνησης αποτελεί μόνο η επίτευξη μιας κοινωνικά δίκαιης και οικονομικά βιώσιμης λύσης, ικανής να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να δώσει προοπτική στην οικονομία αλλά και αξιοπρέπεια στον ελληνικό λαό. Όσο ο ελληνικός λαός θα στηρίζει με αποφασιστικότητα αλλά και με ψυχραιμία την εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια, η ελληνική κυβέρνηση θα διαπραγματεύεται με σθένος και υπευθυνότητα και οι δίκαιοι στόχοι της θα γίνονται ολοένα και πιο εφικτοί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ