Η πρόταση των δανειστών για την Ελλάδα

Η πρόταση των δανειστών για την Ελλάδα
Μια «σκληρή» συμφωνία που προβλέπει μέτρα 3,5 δισ. ευρώ η οποία όμως θα περιλαμβάνει και συγκεκριμένη δέσμευση για την αναδιάρθρωση του χρέους, βάζουν, σύμφωνα με αξιωματούχους που έχουν δει την πρόταση, οι δανειστές στο "τραπέζι" των διαπραγματεύσεων.

Το σχέδιο συμβιβασμού που έχουν ετοιμάσει οι πιστωτές της Ελλάδας προβλέπει ότι η Αθήνα θα πρέπει να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ για το 2015, ποσοστό που αυξάνει σε 3,5% για το 2018.

Το πρωτογενές πλεόνασμα, έσοδα μείον έξοδα εξαιρουμένων των δαπανών για την εξυπηρέτηση του χρέους, είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για τη συμφωνία καθώς αυτό θα καθορίσει πόσα μέτρα λιτότητας θα κληθεί να λάβει η Αθήνα.

Επιπρόσθετα με την απαίτηση για 1% του ΑΕΠ φέτος, στην Ελλάδα θα ζητηθεί να πετύχει πλεόνασμα 2% για το 2016, ποσοστό που αυξάνει στο 3% για το 2017 πριν ανέλθει στο 3,5% για το 2018.

Αυτά τα ποσοστά είναι σημαντικά χαμηλότερα από όσα προέβλεπε το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης το οποίο απαιτούσε πρωτογενές πλεόνασμα 3% για φέτος και 4,5% για τον επόμενο χρόνο. Αλλά παράλληλα είναι σκληρότερα απ’ αυτά που επιθυμούσε η Αθήνα.

Το ΔΝΤ παραμένει σκεπτικό για το εάν η Ελλάδα μπορεί να πιάσει αυτούς τους φιλόδοξους στόχους και πιέζει τους Ευρωπαίους να συμφωνήσουν σε αναδιάρθρωση χρέους αν δεν πιαστούν.

Οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές δεν συμφώνησαν με την απαίτηση του ΔΝΤ και γι’ αυτό στο έγγραφο δεν περιλαμβάνεται ανακούφιση του χρέους.

Το σχέδιο θα παρουσιαστεί στον Αλέξη Τσίπρα, τον Ελληνα πρωθυπουργό, από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ