ΔΝΤ: Η ευρωζώνη θα επιβίωνε από ένα Grexit

ΔΝΤ: Η ευρωζώνη θα επιβίωνε από ένα Grexit
Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι η Ελλάδα θα έρθει σύντομα σε συμφωνία με τους δανειστές, το ΔΝΤ συνεχίζει να διατηρεί τη σκληρή γραμμή του τονίζοντας ότι η ευρωζώνη θα επιβίωνε από ένα Grexit.

«Η ευρωζώνη θα μπορούσε να επιβιώσει από μια έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση», εκτίμησε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

«Ελπίζουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει. Εάν όμως συνέβαινε, είμαι πεπεισμένος ότι το ευρώ θα επιβίωνε", είπε ο Μπλανσάρ σύμφωνα με ένα απόσπασμα της συνέντευξης που έδωσε στη δημοσιότητα η εφημερίδα.

«Μελετήσαμε τι θα μπορούσε να συμβεί εάν η κρίση επεκτεινόταν σε άλλες χώρες. η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει τα μέσα να την σταματήσει», πρόσθεσε.

Ο Μπλανσάρ θεωρεί ότι είναι δυνατόν να βγει η Ελλάδα από την κρίση, όμως οι πιστωτές της θα πρέπει να είναι έτοιμοι να της χορηγήσουν επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια. Η Αθήνα και οι πιστωτές της θα πρέπει επίσης να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα ενώ οι Έλληνες θα πρέπει να παρουσιάσουν και μια σειρά από "αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις".

Αναφερόμενος σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, ο Μπλανσάρ διαβεβαίωσε ότι η θέση του Ταμείου είναι "αρκετά ευέλικτη". "Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στον προορισμό μας", συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι το ΔΝΤ δεν σκοπεύει να συμμετάσχει παρά μόνο σε ένα πρόγραμμα βοήθειας που θα θεωρεί "κατάλληλο".