Αισιοδοξία για συμφωνία αλλά και σκληρά μηνύματα

Αισιοδοξία για συμφωνία αλλά και σκληρά μηνύματα
Σε καλό κλίμα έγιναν οι επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους ευρωπαίους αξιωματούχους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στην Ρίγα της Λετονίας, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα «αγκάθια» που βάζουν «φρένο» στη διαπραγμάτευση, ώστε να υπάρξει συμφωνία τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα, αναφορικά με την συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που διήρκησε μισή ώρα, πηγές από την κυβέρνηση υποστήριζαν ότι το τετ α τετ διεξήχθησε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας. Δείτε ΕΔΩ

Στη συνάντηση έγινε αποτίμηση των μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεων και υπήρξαν συνομιλίες για τις επόμενες κινήσεις, ενώέγινε αναφορά στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών σε επίπεδο Brussels Group, αλλά και για τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά στο τραπέζι, όπως ο ΦΠΑ, το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, μετά την ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό επεσήμανε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ότι έχει γίνει πολύ σημαντική πρόοδος και ότι θεωρεί εφικτή την επίτευξη συμφωνίας έως τις 5 Ιουνίου, κρίσιμη ημερομηνία για την Αθήνα, καθώς θα πρέπει να καταβληθεί η δόση στο ΔΝΤ.

Ωστόσο, σε non paper της κυβέρνησης αναφέρεται ότι ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Γιουνκέρ για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και εκφράστηκε η ανάγκη για αμοιβαία προσπάθεια μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, ώστε να επέλθει σύντομα μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, στο πλαίσιο του ρεαλισμού και της συνευθύνης.

Εν τω μεταξύ σε εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ χθες βράδυ. Δείτε ΕΔΩ

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, έκανε λόγο για φιλικές και εποικοδομητικές συνομιλίες, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην«επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος» ενώ προσέθεσε ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών, καθώς και να παραμείνουν σε στενή συνεργασία.

Σήμερα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε δηλώσεις σχετικά με την Ελλάδα, τόνισε ότι μία πιθανή συμφωνία για την κρίση χρέους στην Ελλάδα απαιτεί πολλή δουλειά και δεν πρέπει να γίνει βιαστικά, σημειώνοντας ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη «εργάζονται τώρα, λαμβάνουν προτάσεις, συνεργάζονται και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε». Δείτε ΕΔΩ

Τα σχόλια της κ. Λαγκάρντ έγιναν την ώρα που οι ευρωπαίοι εταίροι και συγκεκριμένα το Βερολίνο, ξεκαθαρίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα πάντως σκληρή γραμμή φαίνεται να κρατά τις τελευταίες ημέρες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε , πότε λέγοντας ότι δεν αποκλείει την χρεοκοπία της Ελλάδας (Δείτε ΕΔΩ), πότε λέγοντας ότι δεν δικαιολογείται η αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης για επίτευξη συμφωνίας. Δείτε ΕΔΩ

Μάλιστα σήμερα, δημοσίευμα του Bloomberg ο κ. Σόιμπλε φέρεται να αναφέρθηκε στην πιθανότητα η Ελλάδα να χρειαστεί ένα νόμισμα, παράλληλα με το ευρώ, εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών.Δείτε ΕΔΩ

Και μέσα σε αυτό το κλίμα οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της επταμελούς αποστολής της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών στις Βρυξέλλες. Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα η σκληρή δουλειά σε επίπεδο Brussels Group αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες μέρες με στόχο να επιταχυνθεί περαιτέρω η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, ο χρόνος για την Αθήνα τελειώνει καθώς είναι αντιμέτωπη με τη χρηματοδοτική ασφυξία, με τη λίστα υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου τις επόμενες 40 ημέρες να θυμίζει σκόπελο, αφού πρέπει να καταβάλει συνολικά 12 δισεκατομμύρια ευρώ σε εσωτερικό και εξωτερικό.

Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας εκτός από τους ευρωπαίους εταίρους και τις διαφωνίες που προκύπτουν μη επιτρέποντας την επίτευξη της συμφωνίας, έχει να αντιμετωπίσει και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με πολλούς να προτρέπουν σε ρήξη. Μάλιστα το Σαββατοκύριακο συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, με την παρουσία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ