Αισιοδοξία Τσίπρα-Γιουνκέρ για συμφωνία στις αρχές Ιουνίου

Αισιοδοξία Τσίπρα-Γιουνκέρ για συμφωνία στις αρχές Ιουνίου
Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η περίπου μιας ώρας συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στη συνάντηση έγινε αποτίμηση των μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεων και υπήρξαν συνομιλίες για τις επόμενες κινήσεις, όπως ανέφερε από τις Βρυξέλλες η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της Κομισιόν για την πορεία των διαπραγματεύσεων και πως είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή.

Από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επισήμανε ότι όντως έχει γίνει πολύ σημαντική πρόοδος και θεωρεί και ο ίδιος ότι είναι εφικτή μια συμφωνία μέσα στον Μάιο ή αρχές Ιουνίου.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού σε μια πρώτη αποτίμηση των συζητήσεων χθες και σήμερα στη Ρίγα, μιλούν για επαφές που είχαν ουσία με κατεύθυνση προώθησης των διαπραγματεύσεων, επιμένοντας ωστόσο ότι για να υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία θα πρέπει να γίνουν με ρεαλισμό βήματα από όλες τις πλευρές.

Ο Γιούνκερ φόρεσε... γραβάτα στον Τσίπρα

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν και νωρίτερα, προσερχόμενοι στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της Συνόδου, με το κλίμα μεταξύ τους να είναι εξαιρετικά εγκάρδιο, όπως φάνηκε και από την κίνηση του κ. Γιούνκερ να... κάνει ότι επιχειρεί να φορέσει τη δική του γραβάτα στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, λίγο πριν συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, διεμήνυσε στους Ευρωπαίους εταίρους ότι «δεν μπορούμε να πετάξουμε την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη».

Το ζήτημα, όπως είπε σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche, «δεν αφορά μόνο στη νομισματική πολιτική ή οικονομικούς λόγους, αλλά αφορά και στην αξιοπρέπεια των Ελλήνων».

«Δεν μπορείς να τους πετάξεις έξω από τη νομισματική ένωση. Και οι Έλληνες όμως πρέπει να κατανοήσουν ότι η αλληλεγγύη του ενός πρέπει να αντανακλά στην ακεραιότητα του άλλου» υπογράμμισε, ενώ, απαντώντας σε όσους επικρίνουν το κοινό νόμισμα, ισχυριζόμενοι ότι έχει προκαλέσει διάσπαση στο εσωτερικό της ΕΕ, τόνισε: «Δεν ευθύνεται το ευρώ για το γεγονός ότι δεν υπάρχει κοινή στάση στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα βρισκόμασταν σε νομισματικό πόλεμο, εάν δεν υπήρχε το ευρώ».

Σημειώνεται ότι το ραντεβού Τσίπρα - Γιούνκερ πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την εποικοδομητική -κατά τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης- συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ