Νέος γύρος διαπραγματεύσεων στο Brussels Group

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων στο Brussels Group
Με στόχο το συμβιβασμό μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, συνεδριάζει αυτήν την ώρα στο Παρίσι το Brussels Group.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, που συνήθως την αποτελούν οι κκ Θεοχαράκης, Χουλιαράκης και Παναρίτη θα πάρει θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών, προκειμένου να προχωρήσουν στην επεξεργασία των κρίσιμων θεματικών ενοτήτων και κυρίως αυτών για τις οποίες έχουν διατυπωθεί διαφωνίες.

Στόχος, πάντως, της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι συνεχιζόμενες και μάλιστα με εντατικούς ρυθμούς τα τελευταία 24ωρα διαπραγματεύσεις σε όλα τα επίπεδα να καταλήξουν μία ώρα αρχύτερα στην ολοκλήρωση της διαδικασίας της ενδιάμεσης συμφωνίας με τους εταίρους και πιστωτές.

Να βρεθεί, δηλαδή, κοινός τόπος μεταξύ των δύο πλευρών για όλα τα «καυτά» θέματα, όπως και για τα τέσσερα σημεία διαφωνίας που ανέδειξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό, την αύξηση του ΦΠΑ και τη φιλοσοφία αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Χθες, κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν ότι το κυβερνητικό κλιμάκιο, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, έχει κάνει σαφή τη στρατηγική του ώστε να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία για τη χρηματοπιστωτική χαλάρωση και την εκταμίευση των οφειλόμενων ποσών από τους πιστωτές προς την Ελλάδα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η όποια συμφωνία πρέπει να βασίζεται, πρώτον στο σεβασμό των υποχρεώσεων της χώρας σε διεθνές επίπεδο, δεύτερον, στην εμπέδωση εμπιστοσύνης με τους θεσμούς, «πάντα, όμως, στο πλαίσιο του σεβασμού των δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς τους πολίτες για έξοδο από την λιτότητα και εθνική κυριαρχία» και τρίτον στην άσκηση πολυδιάστατης πολιτικής στις διεθνείς μας σχέσεις.

Η κυβέρνηση, εξάλλου, υπενθυμίζει ότι η χώρα δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από το καλοκαίρι του 2014, αλλά εκπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές, γεγονός, δηλαδή, μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά, να μην αναχρηματοδοτεί μια χώρα το χρέος της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ