Deutsche Bank: Το επικρατέστερο σενάριο είναι το δημοψήφισμα

Deutsche Bank: Το επικρατέστερο σενάριο είναι το δημοψήφισμα
Σε ανάλυσή της με τίτλο «Greece Update - a ray of sunshine, referendum the baseline» (Ελλάδα: μια ηλιαχτίδα- το δημοψήφισμα ως βασικό σενάριο), η Deutsche Bank εκτιμά ότι τρεις πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική πολιτική σκηνή έχουν δημιουργήσει την ελπίδα πως μπορεί να υπάρχει μια θετική εξέλιξη των πραγμάτων. Ωστόσο θεωρεί πως το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξει μια «απρόθυμη συμφωνία» με τους πιστωτές, συνοδευόμενη από δημοψήφισμα.

Κατ' αρχάς, οι δημοσκοπήσεις έχουν αρχίσει να αλλάζουν. Μετά από μια περίοδο μέλιτος τις πρώτες λίγες εβδομάδες, το εκλογικό σώμα παρακολουθεί πιο προσεκτικά τη στρατηγική της κυβέρνησης των διαπραγματεύσεων, με αποτέλεσμα τη μείωση των ποσοστών αποδοχής τόσο για την κυβέρνηση όσο και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα.

Πλέον, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι συνεχίζεται η συντριπτική υποστήριξη του κοινού για μια ευρωπαϊκή λύση: μεταξύ «ρήξης» ή «συμφωνίας», οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά να υποστηρίζεται το δεύτερο με ποσοστό πάνω από 70%. Οι τάσεις αυτές έχουν σημασία επειδή η πολιτική αφήγηση της κυβέρνησης ήταν έντονα εξαρτημένη από μια αντίληψη της ευρείας λαϊκής υποστήριξης. Όμως τα ποσοστά αποδοχής υποχωρούν, και οι πολίτες φαίνεται να επιθυμούν μια «ευρωπαϊκή λύση».

Η δεύτερη εξέλιξη είναι ότι η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης έχει αναδομηθεί.

Οι συνομιλίες έχουν στιγματιστεί από την έλλειψη διαπραγματευτικής εμπειρία της ελληνικής κυβέρνησης καθώς και των επίμονων λειτουργικών δυσκολιών. Όπως εκτιμά η Deutsche Bank οι τελευταίες αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν τις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν θα αλλάξουν το παιχνίδι.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας είναι η απόσταση σε θέματα ουσίας, κυρίως όσον αφορά τους μισθούς, τις συντάξεις και τα φορολογικά μέτρα για το τρέχον έτος. Ακόμα, η αλλαγή αυτή μετά από έντονες πιέσεις της Ευρώπης στο περιθώριο σηματοδοτεί τη στροφή προς μια πιο μετριοπαθή κατεύθυνση, τουλάχιστον όσον αφορά την προσέγγιση.

Ως τρίτο, και σημαντικότερο, οι αναλυτές αναφέρονται στην τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε ο κ. Τσίπρας τη Δευτέρα το βράδυ. Το αδιέξοδο όσον αφορά τη κρίσιμα σημεία επιβεβαιώθηκε, αλλά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με τη διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης ήταν πιο σημαντικές. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το εάν μια συμφωνία παραβιάζει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ένα δημοψήφισμα θα ήταν προτιμότερη λύση, αποκλείοντας γενικές εκλογές.

Κατά την Deutsche Bank εκτιμά ότι αυτό είναι σημαντικό για δύο λόγους: Πρώτον, διότι σηματοδοτεί ότι μια συμφωνία που παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι πιθανό να συζητείται ενεργά και δεύτερον, αυτή είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός σκιαγραφεί οτιδήποτε θεωρεί ότι είναι εσωτερικά συνεπής στρατηγική για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης.

Τα παραπάνω λοιπόν, κάνουν τους αναλυτές να εκτιμούν πως ένα δημοψήφισμα τώρα φαίνεται ως το πιο πιθανό αποτέλεσμα, με πιθανότητα 50%. Για να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα, απαιτείται έμμεση υποστήριξη της κυβέρνησης, η οποία απολαμβάνει μια ευρεία υποστήριξη από άλλα πιο μετριοπαθή πολιτικά κόμματα. Οι κίνδυνοι όμως για το σενάριο αυτό παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Όπως εκτιμά η Deutsche Bank, H κυβέρνηση μπορεί να προσπαθήσει να περάσει μια συμφωνία από το κοινοβούλιο χωρίς να καταφύγει στην λαϊκή ψήφο, η οποία θα μπορούσε με τη σειρά της να οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια. Η πιθανότητα να υπάρξει μια αλλαγή στη συμμαχία ή μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας είναι στο 20%.

Το πιο σημαντικό όμως κατά τους αναλυτές είναι η ανεπάρκεια χρόνου για να πραγματοποιηθεί ένα δημοψήφισμα, ή μια απόφαση της ΕΚΤ για αναστολή της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών (30% πιθανότητα). Σε αυτό το μέτωπο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι άφησε να εννοηθεί πρόσφατα ότι μια αλλαγή στο haircut των ενεχύρων που παρασχονται στη χρηματοδότηση ELA είναι δυνατή, στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 8 Μαΐου.

Κατά την Deutsche Bank λοιπόν, εξακολουθεί να θεωρεί ότι υπάρχει μια ηλιαχτίδα στο δρόμο της Ελλάδας,αλλά οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολλοί καθώς ο χρόνος εξαντλείται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ