ΣΟΚ: Ανω των 7 δισ. ετησίως η απώλεια εσόδων από τη φοροδιαφυγή

ΣΟΚ: Ανω των 7 δισ. ετησίως η απώλεια εσόδων από τη φοροδιαφυγή
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία της φοροδιαφυγής, της παραοικονομίας και της διαφθοράς στην Ελλάδα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του 11ου ετησίου φορολογικού συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Όπως αναφέρεται, η ετήσια απώλεια δημοσίων εσόδων από τη φοροδιαφυγή υπερβαίνει τα 7 δισ. ευρώ, η παραοικονομία υπερβαίνει τα 41 δισ. ευρώ και η διαφθορά του κρατικού μηχανισμού στερεί από την εθνική οικονομία πόρους ύψους 21 δισ. ευρώ.

Μιλώντας στο συνέδριο ο Αυστριακός καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Linz, Friedrich Schneider ανέφερε ότι:

• Η φοροδιαφυγή στη χώρα μας προκάλεσε απώλεια κρατικών εσόδων της τάξεως των 7,2 δισ. ευρώ το 2014, καθώς εκτιμάται ότι ανήλθε στο 4% του ΑΕΠ.

• Το μέγεθος της παραοικονομίας στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι έφθασε στο 23,3% του ΑΕΠ κατά το έτος 2014, δηλαδή περίπου στα 41,7 δισ. ευρώ, ενώ κατά το έτος 2015 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 22,4% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 41,2 δισ. ευρώ.

• Η ζημία που υπέστη η ελληνική οικονομία από τη διαφθορά, υπό την έννοια της μείωσης του Ακαθαρίστου Εθνικού Προϊόντος της, υπολογίζεται ότι ανήλθε σε 21 δισ. ευρώ το 2014.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ