Ηχηρή παρέμβαση Ομπάμα: Η Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις

Ηχηρή παρέμβαση Ομπάμα: Η Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις
Να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις κάλεσε την Παρασκευή την ελληνική κυβέρνηση ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έπειτα από τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι. 


«Με όλο το σεβασμό προς την Ευρώπη, τόσο η λιτότητα όσο και οι δομικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να περιορίσει τη γραφειοκρατία της, επισήμανε ο Μπαράκ Ομπάμα: «Η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις, Οι Έλληνες πρέπει να εισπράξουν τους φόρους. Πρέπει να μειώσουν τη γραφειοκρατία, να κάνουν ευέλικτη την αγορά εργασίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε ότι είχε καλέσει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα να δείξει στον ελληνικό λαό ότι "υπάρχει ελπίδα" και ότι η χώρα μπορεί "να επιστρέψει στην ανάπτυξη".

Λίγο νωρίτερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Στηρίζουμε κάποιον βαθμό ευελιξίας στον τρόπο με τον οποίο κινείστε, όμως θα πρέπει να δείξετε στους πιστωτές και σε αυτούς που στηρίζουν το χρηματοοικονομικό σας σύστημα ότι προσπαθείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας και αυτό απαιτεί το είδος των δύσκολων αποφάσεων που αρχίζει να λαμβάνει ο Ματέο (Ρέντσι)", πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο κ. Ομπάμα παραδέχθηκε ότι ΗΠΑ και ΕΕ ακολούθησαν διαφορετικές προσεγγίσεις για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση, τονίζοντας ότι η διακυβέρνησή του πέτυχε σε μεγάλο βαθμό να σταθεροποιήσει την οικονομία, βάζοντάς την σε τροχιά ανάπτυξης και μειώνοντας παράλληλα το έλλειμμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι «η Ελλαδα χρειάζεται να αρχίσει μεταρρυθμίσεις, να αναμορφώσει το φορολογικό σύστημά της και να υιοθετήσει ευέλικτες εργασιακές πρακτικές» και πρόσθεσε ότι η χώρα πρέπει να δείξει ότι θέλει να βοηθήσει τον εαυτό της.

«Η Ελλάδα χρειάζεται να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις», σημείωσε ο Ομπάμα και κάλεσε τη χώρα «να μειώσει τη γραφειοκρατία».

Οι Έλληνες «πρέπει να εισπράξουν τους φόρους. Πρέπει να μειώσουν τη γραφειοκρατία, να κάνουν ευέλικτη την αγορά εργασίας», τόνισε. Ανέφερε ότι όταν εξελέγη ο Αλ. Τσίπρας του τηλεφώνησε και του είπε ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις