Δήλωση «βόμβα» μεγαλοεπενδυτή: Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει, θα πρέπει να κηρύξει στάση πληρωμών

Δήλωση «βόμβα» μεγαλοεπενδυτή: Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει, θα πρέπει να κηρύξει στάση πληρωμών
Σαν «βόμβα» έσκασε η δήλωση μεγάλου επενδυτή ότι δηλαδή η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει και θα πρέπει να προχωρήσει σε στάση πληρωμών.

Μιλώντας στο δίκτυο CNBCο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Μαρκ Φάμπερ,που φημίζεται για τις δυσοίωνες προβλέψεις και τις πεσιμιστικές εκτιμήσεις του, τόνισε ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας δεν μπορεί να διασωθεί.

«κόμα και αν η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται 10% ετησίως για τα επόμενα δέκα χρόνια, δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της», είπε χαρακτηριστικά στο CNBC.

Και συνέχισε: «Έχει χρεοκοπήσει. Καλύτερα να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα και να μην κλωτσάμε το τενεκεδάκι να πάει παρακάτω στο δρόμο. Η Ελλάδα θα πρέπει να κηρύξει στάση πληρωμών».

Παράλληλα, δήλωσε ότι, ενώ η Ελλάδα θα μπορούσε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και να υιοθετήσει ένα παράλληλο νόμισμα, υπάρχουν γεωπολιτικοί παράγοντες και δεν υπάρχει όρεξη στην Ευρώπη να αφεθεί η χώρα να βγει από το ευρώ.

«Προσωπικά, θεωρώ ότι δεν είναι τόσο πολύ ένα οικονομικό θέμα όσο ένα πολιτικό θέμα"», τόνισε στην εκπομπή "Squawk Box" του CNBC Europe.

«Η Ευρώπη και ιδίως το ΝΑΤΟ, αλλά και οι ΗΠΑ, δεν θέλουν η Ελλάδα να φύγει (από την ευρωζώνη) καθώς, αν γίνει αυτό, άλλοι θα αρχίσουν να χτυπούν την πόρτα της χώρας -όπως οι Ρώσοι ή πιθανώς οι Κινέζοι. Είναι σε μεγάλο βαθμό ένα γεωπολιτικό παιχνίδι σκακιού που παίζεται"».

Ο μεγαλοεπενδυτής υποστηρίζει παράλληλα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κινδυνεύει να χάσει πολλά, εάν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών και, σε αυτό το πλαίσιο, η Αθήνα είναι σε ισχυρή θέση να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους για το πρόγραμμα διάσωσης και τις αποπληρωμές χρέους.

«Νομίζω ότι η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να αναλάβουν τεράστιες ζημιές στα δάνειά τους προς την Ελλάδα και τις αγορές ομολόγων που έχουν κάνει (εάν χρεοκοπήσει)», υπογραμμίζει.

Και καταλήγει: «Νομίζω ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ ισχυρή διαπραγματευτική θέση. Αν δεν θέλουν να πληρώσουν, τι θα κάνεις, θα εισβάλεις και θα τους κρεμάσεις;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ