CNBC: Πολύ πιθανό να χρεοκοπήσει η Ελλάδα μέχρι το Μάιο

CNBC: Πολύ πιθανό να χρεοκοπήσει η Ελλάδα μέχρι το Μάιο
Για σενάριο «αργού θανάτου» το οποίο συμπεριλαμβάνει χρεοκοπία και άτακτη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη κάνει λόγο ο αναλυτής της Bank of America Merill Lynch, Θάνος Βαμβακίδης, μετά και την υποβάθμιση της χώρας μας από τον Standard and Poor's σε "CCC+" από "B-".

Ο αναλυτής προειδοποίησε σήμερα ότι εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να επιτύχει συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους της, ένα Grexit θα είναι αναπόφευκτο.

«Χωρίς μία συμφωνία , χωρίς επίσημη χρηματοδότηση υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα η Ελλάδα να χρεοκοπήσει μέσα στο Μάιο και αυτό θα οδηγήσει στο χειρότερο σενάριο», δήλωσε στο CNBC ο αναλυτής.

Πρόσθεσε ακόμη ότι αν και ουδείς επιθυμεί κάτι τέτοιο, όσο υπάρχουν καθυστερήσεις, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος.

«Ενα Grexit δεν θα γίνει σε μία νύχτα. Θα είναι ένα σενάριο αργού θανάτου. Κάτι πρέπει να αλλάξει όμως ώστε να αποφευχθεί ένα ατύχημα», σημείωσε ο κ.Βαμβακίδης.

Το CNBC επισημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών που επιβλέπουν το πρόγραμμα στήριξης της χώρας βρίσκονται σε αδιέξοδο τις τελευταίες εβδομάδες. Οι δανειστές της Ελλάδας συμφώνησαν το Φεβρουάριο σε παράταση της δανειακής σύμβασης για τέσσερις μήνες, ούτως ώστε να δώσουν στην νέα αριστερή, ελληνική κυβέρνηση περισσότερο χρόνο για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.

Η έλλειψη προόδου, όμως, στις μεταρρυθμίσεις σημαίνει ότι η τελευταία δόση της βοήθειας που χρειάζεται για την αποπληρωμή δανείων στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ τις επόμνες εβδομάδες και μήνες, δεν έχει εκταμιευθεί, συμπληρώνει το δίκτυο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ