Λαγκαρντ: Η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει να μετατραπεί σε «νέα πραγματικότητα»

Λαγκαρντ: Η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει να μετατραπεί σε «νέα πραγματικότητα»
Η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει να μετατραπεί από «τρέχουσα μετριότητα» σε «νέα πραγματικότητα», προειδοποιεί η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία της στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με την κα Λαγκάρντ οι ανά τον κόσμο κυβερνήσεις δεν προχωρούν με την απαραίτητη ταχύτητα στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων αλλά και πολιτικών που μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη και μάλιστα σε μία περίοδο όπου οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα αυξάνουν.

Όπως τόνισε η ανάπτυξη 3,4% που πέτυχε το 2014 η παγκόσμια οικονομία άγγιξε οριακά το μέσο όρο ανάπτυξης των τριών τελευταίων δεκαετιών, ενώ η ανάκαμψη της παραμένει «αδύναμη και ασύμμετρη, ενώ υπάρχουν πολλές οικονομίες στην υφήλιο που δεν αναπτύσσονται με ισχυρούς ρυθμούς».

Ταυτόχρονα «οι χρηματοοικονομικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί. Πριν από έξι μήνες προειδοποίησαν για τον κίνδυνο της «τρέχουσας μετριότητας», δηλαδή της χαμηλής ανάπτυξης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σήμερα θα πρέπει να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο αυτή η μετριότητα να μετατραπεί στη νέα πραγματικότητα. Ένας από τους σοβαρότερους κινδύνους είναι η δομική υποχώρηση της ρευστότητας των αγορών, που οφείλεται από τις αλλαγές στον κλάδο διαχείρισης κεφαλαίων στις ανεπτυγμένες οικονομίες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ