Καταβλήθηκε σήμερα η δόση των 448 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ

Καταβλήθηκε σήμερα η δόση των 448 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ
Καταβλήθηκε η δόση ύψους 448 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανέφεραν σήμερα υψηλά ιστάμενες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας σε ερωτήματα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Την είδηση επιβεβαιώνει και το πρακτορείο Bloomberg γράφοντας χαρακτηριστικά:«έγινε η καταβολή της δόσης των 450 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ».

Την ίδια στιγμή τον δρόμο για να γίνεται μερική εκταμίευση των δόσεων, όσο προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με τους τρεις «θεσμούς» φαίνεται πως άνοιξε το χθεσινόEuroworking group για την Ελλάδα, εγκρίνοντας το σχέδιο Βαρουφάκη για κατάτμηση της αξιολόγησης που θα επιτρέψει, εμμέσως, και τμηματικές καταβολές χρημάτων προς τη χώρα μας.

Μετά από πολύωρη επισκόπηση της έως τώρα πορείας των τεχνικών διαβουλεύσεων, τα μεσάνυχτα χτες ώρα Ελλάδος οι εκπρόσωποι της Ελλάδος και των κρατών της ευρωζώνης φέρονται να συμφώνησαν σε μία «φόρμουλα» με βάση την οποία οι τεχνικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα και στα Brussels Group θα γίνονται «ενότητα-ενότητα».

Αυτό θα σημάνει ενδεχομένως και την δυνατότητα εκταμιεύσεων όταν θα συμφωνείται μία βάση μεταρρυθμίσεων πχ για τη φορολογία, χωρίς να απαιτείται να έχει υπάρξει παράλληλα συμφωνία και για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, την αγορά κλπ.

Παρά την πρόοδο αυτή, ασαφές παραμένει σε ποια βάση μέτρων μπορεί να υπάρξει συμφωνία. Τα τεχνικά κλιμάκια των τριών Θεσμών άρχισαν και πάλι να εργάζονται στην Αθήνα, αλλά παραμένει άγνωστο αν χθες τελικώς στς Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ελλάδος, γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών καθ. Νικόλαος Θεοχαράκης παρουσίασε νέες ελληνικές προτάσεις ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, τις οποίες προετοίμαζε τις προηγούμενες μέρες το οικονομικό επιτελείο.

Αντιθέτως, μέχρι την πρώτη διακοπή των εργασιών χθες το απόγευμα, πηγές των Θεσμών έδειχναν ενοχλημένοι για τα κείμενα εργασίας και τις «θεωρητικολογίες» που τους είχε δείξει ως τότε η ελληνική κυβέρνηση.