Ούτε «Grexit», ούτε «Grexident» - Ευρώ και δραχμή μαζί, το σενάριο του Reuters!

Ούτε «Grexit», ούτε «Grexident» - Ευρώ και δραχμή μαζί, το σενάριο του Reuters!
Έναν εναλλακτικό τρόπο πληρωμής σε συνδυασμό με το ευρώ περιγράφει σε άρθρο του για την Ελλάδα το πρακτορείο Reuters, ενώ παράλληλα τονίζει ότι είναι απίθανο ένα σενάριο Grexit ή Grexident.

«Κάποια στιγμή, όταν η κυβέρνηση δεν θα έχει άλλα ευρώ για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, μπορεί να ξεκινήσει να εκδίδει IOUs (από το «I Owe You», δηλαδή «σου χρωστάω»), τίτλους κάποιας μορφής που θα διασφαλίζουν την αποπληρωμή συγκεκριμένου ποσού στον κάτοχό τους», αναφέρει ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Αυτού του είδους οι τίτλοι θα συναλλάσσονταν στη δευτερογενή αγορά με μεγάλη έκπτωση έναντι του ευρώ, και θα μετατρέπονταν σε ''νόμισμα'', παράλληλα με το ευρώ», προσθέτει ο εν λόγω αξιωματούχος.

Σημειώνεται ότι τα IOUs δεν θα γίνονταν ευρέως αποδεκτά για κάθε είδους συναλλαγή, όπως για αγορές σε καταστήματα, αλλά θα χρησιμοποιούνταν για την αποπληρωμή λογαριασμών προς το κράτος, τουλάχιστον αρχικά.

Στη συνέχεια, αν η κυβέρνηση ξεμείνει από χρήματα θα αναγκαστεί να επιβάλλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων για να αποτρέψει τη μαζική φυγή καταθέσεων, όπως έγινε στην Κύπρο, αναφέρει το δημοσίευμα

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση θα κρατούσε τα ευρώ από την καταβολή φόρων για να καλύψει τις αποπληρωμές του χρέους και να αποφύγει τη στάση πληρωμών.

«Αυτός ο διακανονισμός θα ήταν προσωρινός για να κρατηθεί η κυβέρνηση, με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να επαναδιαπραγματευτεί μια συμφωνία με τους εταίρους για να ξεκλειδώσει περισσότερα χρήματα», υποστηρίζει άλλος αξιωματούχος στο Reuters.

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι η Αθήνα αποκλεί αυτό το ενδεχόμενο, αν κι έχει στο παρελθόν αφήσει να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένη να αναβάλλει τις πληρωμές στο εσωτερικό για να εξυπηρετήσει το χρέος.

«Δεν υπάρχει τρόπος να αναγκάσεις μια χώρα να φύγει από το ευρώ ή από την Ε.Ε. και η Ελλάδα δεν έχει καμία πρόθεση να το κάνει από μόνη της».

«Εάν θέλουν να χρεοκοπήσουν είναι καλύτερα να το κάνουν μέσα στην Ευρωζώνη παρά έξω από αυτήν», υπογραμμίζει τρίτος αξιωματούχος.

Σε κάθε περίπτωση, το μεγαλύτερο ερώτημα σε αυτό το ενδεχόμενο είναι τι θα κάνει η ΕΚΤ με τις ελληνικές τράπεζες: Θα τις άφηνε να καταρρεύσουν αναγκάζοντάς τες να ανακεφαλαιοποιηθούν με το νέο νόμισμα; Ή θα μπορούσε ίσως να συμφωνήσει, εάν η κατάρρευση είχε τόσο τρομακτικές συνέπειες, να τις ανακεφαλαιοποιήσει μέσω του ESM;

Το Reuters καταλήγει την ανάλυσή του τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση οι επιλογές αυτές είναι θεωρητικές και δεν έχουν καν συζητηθεί επίσημα, όπως υποστηρίζουν οι αξιωματούχοι που επικαλείται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ