«Πράσινο» φως από την Δούρου για την διάθεση αποθεματικών της Περιφέρειας στην ΤτΕ

«Πράσινο» φως από την Δούρου για την διάθεση αποθεματικών της Περιφέρειας στην ΤτΕ
Η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου επιβεβαίωσε την πρόθεση της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής να μεταφέρει όλα τα αποθεματικά της σε έναν τραπεζικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας, απαντώντας την Παρασκευή μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε την Πέμπτη κατά τη θυελλώδη συνεδρίαση στο περιφερειακό συμβούλιο.

Η απόφαση της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας ανοίγει ξανά το θέμα των αποθεματικών των ταμείων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και άλλων φορέων του δημοσίου, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας του ελληνικού κράτους.

Η διαδικασία του κατεπείγοντος που ακολουθήθηκε προκειμένου να ληφθεί η απόφαση προκάλεσε απορίες σε όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αφού στελέχη της σημείωναν πως η απόφαση της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου δεν μπορεί παρά να συνδέεται με το γεγονός ότι στεγνώνουν μέρα με τη μέρα τα κρατικά ταμεία και τον σχετικό συναγερμό που έχει χτυπήσει η κυβέρνηση προς πολλές κατευθύνσεις.

Σημειώνεται ότι τα αδιάθετα κονδύλια της Περιφέρειας είναι 340 εκατ. ευρώ περίπου και 110 εκατ. από αυτά είναι σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου.

Αν και στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής δεν αναφέρεται συγκεκριμένο ποσό από τα διαθέσιμα που βρίσκονται σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου, τα οποία θα κατατεθούν στον ειδικό λογαριασμό, στελέχη της Περιφέρειας σημειώνουν ότι στόχος θα είναι τα 80 εκατομμύρια ευρώ.

Η κυρία Δούρου στην απάντησή της κάνει λόγο για 110 εκατομμύρια ευρώ διάσπαρτα σε 99 λογαριασμούς τραπεζών «σχεδόν άτοκα» και σημειώνει ότι στόχος της Περιφέρειας «είναι να συγκεντρωθούν σε έναν λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας, ώστε στη συνέχεια να αξιοποιηθούν με υψηλό επιτόκιο. Με διαφανείς και διαγωνιστικές διαδικασίες, με υπευθυνότητα προς το δημόσιο συμφέρον, με εντιμότητα προς τους πολίτες».

Κάνει λόγο επίσης για «μικροκομματικές σκοπιμότητες» όσων αναφέρονται σε άλλους σκοπούς του λογαριασμού αυτού.

Η απάντηση της κυρίας Δούρου έχει ως εξής:

Απαραίτητες διευκρινίσεις προς όψιμα ανησυχούντες σχετικά με τα αποθεματικά της Περιφέρειας Αττικής:

• Η Δύναμη Ζωής έφερε προς έγκριση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής σχετικά με την ανάγκη να ανοιχθεί από την Περιφέρεια λογαριασμός ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδας, όπου θα μεταφερθούν κεφάλαια που βρίσκονται σε εμπορικές τράπεζες, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα επένδυσής τους.

• ​Για τη μεταφορά ποσών στο λογαριασμό ισχύει η υπ’αριθμ απόφαση 350/2014.

• Το λογαριασμό θα δεσμεύουν ο εκάστοτε προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικών, αναπληρούμενος από τον προϊστάμενο της ταμειακής υπηρεσίας της Διεύθυνσης Οικονομικών καθώς κι ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Καραμέρος, αναπληρούμενος από την περιφερειακή σύμβουλο, Αιμιλία Τζίβα, και ο Αντιπεριφερειάρχης Χρ. Καραμάνος.

• ​Η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε την εξουσιοδότηση του αντιπεριφερειάρχη Χρ. Καραμάνου για να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να μεταφερθεί το μέγιστο δυνατό ποσό από τους υπάρχοντες μη προθεσμιακούς λογαριασμούς της Περιφέρειας Αττικής στις εμπορικές τράπεζες στο λογαριασμό.

• ​Η απόφαση αυτή της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

• Εν κατακλείδι: Μέχρι σήμερα 110 εκατομμύρια της Περιφέρειας βρίσκονται διάσπαρτα σε 99 λογαριασμούς εμπορικών τραπεζών, σχεδόν άτοκα!

• ​Στόχος της Περιφερειακής Αρχής είναι να συγκεντρωθούν σε έναν λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας, ώστε στη συνέχεια να αξιοποιηθούν με υψηλό επιτόκιο. Με διαφανείς και διαγωνιστικές διαδικασίες, με υπευθυνότητα προς το δημόσιο συμφέρον, με εντιμότητα προς τους πολίτες.

• ​Όλα τα υπόλοιπα που ακούγονται ή / και γράφονται, είτε περί του ύψους του ποσού είτε περί του σκοπού του λογαριασμού, εξυπηρετούν μικροκομματικές σκοπιμότητες, ιδιαίτερα προκλητικές όταν εκφέρονται από τους υπαίτιους της οικονομικής καταβαράθρωσης της χώρας.

• ​Αλγεινή τέλος εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότιβουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου και άλλα έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη, αναφερόμενα στο άνοιγμα λογαριασμού στην ΤτΕ, έκαναν λόγο για «απιστία» και επικίνδυνη και ασταθή οικονομική κίνηση που μπορεί να επιφέρει ως και ποινικές κυρώσεις. Στους δύσκολους καιρούς για την πατρίδα, όλοι φέρουμε ακέραια την ευθύνη των λόγων και των πράξεών μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ