Βόμβα Ντάισελμπλουμ: Κανένα πρόβλημα αν η Ελλάδα θέλει να φύγει από το ευρώ

Βόμβα Ντάισελμπλουμ: Κανένα πρόβλημα αν η Ελλάδα θέλει να φύγει από το ευρώ
Μέσω ασφυκτικών πιέσεων συνεχίζονται οι τεχνικές διαβουλεύσεις των εκπροσώπων της Ελλάδας και των δανειστών που ξεκίνησαν χθες στις Βρυξέλλες, με τους δεύτερους να εμφανίζονται ανυποχώρητοι στις προτάσεις της Αθήνας και να σκληραίνουν τη στάση τους. Το διεθνές περιβάλλον για την Ελλάδα έχει καταστεί τις τελευταίες ημέρες δυσμενέστερο παρά ποτέ, με αποκορύφωμα το ξεκάθαρο μήνυμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ στον Γιάνη Βαρουφάκη ότι αν η Ελλάδα στοχεύει σε αποχώρηση από την ζώνη του ευρώ δεν θα προκληθεί πρόβλημα.

Χθες, μέσα σε καταιγισμό αρνητικών για την ελληνική πολιτική ηγεσία δηλώσεων και δημοσιευμάτων, ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος στο περίφημο πλέον Brussels Group και όπως αναφέρουν και κύκλοι του Μαξίμου σήμερα θα μεταβούν στην Αθήνα, όπου θα συλλέξει μακροοικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία.

Και οι δύο πλευρές προσπαθούν να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των διαβουλεύσεων, που που αφορά την εξειδίκευση της πρόσφατης επιστολής Βαρουφάκη προς το Eurogroup, εντός της προσεχούς εβδομάδας.

Εκτός όμως από τη σκληρή στάση που συνεχίζει να κρατά η Γερμανία και τον υπουργό, Βόλφανγκ Σόιμπλε που άσκησε σκληρή κριτική στον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιέζουν ασφυκτικά την ελληνική πλευρά προκειμένου να υποχωρήσουν.Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τελευταίο Eurogroup, κατέστη σαφές ότι αν η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει σε αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ δεν δημιουργείται πρόβλημα.

H τοποθέτηση αυτή αποδίδεται στον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.Η αφορμή δόθηκε όταν η ελληνική πλευρά ανακοίνωσε στο Συμβούλιο πως δεν επιθυμεί την παρουσία των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα. Ανακοίνωση που λίγο μετά ανακλήθηκε.

Ο Ντάισελμπλουμ για τα λεφτά Χαρδούβελη στο εξωτερικό

Ο πρόεδρος του Eurogroup σε δηλώσεις του στον ολλανδικό Τύπο και ερωτηθείς για την ομολογία του Γκίκα Χαρδούβελη ότι έστελνε λεφτά στο εξωτερικό επειδή φοβόταν ότι η Ελλάδα θα χρεωκοπήσει, άφησε σαφείς αιχμές κατά του τέως υπουργού Οικονομικών:

«Τα τελευταία χρόνια που είμαι υπουργός Οικονομικών έχω γνωρίσει μερικούς Έλληνες ομολόγους. Οι περισσότεροι ασχολήθηκαν σοβαρά με το έργο τους, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Ωστόσο υπάρχουν και πολλοί πολιτικοί στην Ελλάδα, και αυτό είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και καιρό, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με προσωπικά συμφέροντα και με βοήθεια προς τους φίλους τους αντί να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στη χώρα τους. Αυτό πρέπει να σταματήσει, είναι πρόβλημα διαφθοράς, φοροδιαφυγής και νεποτισμού. Εάν δεν αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα στη διακυβέρνηση της χώρας, τότε δεν υπάρχει πολλή ελπίδα».