Ντράγκι:«Υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρηθούν και πολιτικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν»

Ντράγκι:«Υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρηθούν και πολιτικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν»
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, υπογραμμίζει «Υπάρχουν κανόνες που θα πρέπει να τηρηθούν, ενώ υπάρχουν και πολιτικά εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν».

Η αγορά κρατικών και άλλων ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ίσως προστατεύει της χώρες της ευρωζώνης από μια μετάσταση από τις εξελίξεις στην Ελλάδα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

«Είδαμε μια περαιτέρω πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων και άλλων πρώην προβληματικών χωρών παρά την ανανεωμένη κρίση στην Ελλάδα», φέρεται να είπε κατά τη διάρκεια συνεδρίου στη Φρανκφούρτη. «Αυτό υποδηλώνει πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ίσως προστατεύει τις χώρες της ευρωζώνης από την μετάσταση».

Ο Ντράγκι ομολόγησε πως υπάρχουν ρίσκα από το πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ. «Γνωρίζουμε πως τα μέτρα μας μπορεί να περιλαμβάνουν κάποια ρίσκα χρηματοοικονομικής σταθερότητας, όμως προς το παρόν αυτά τα ρίσκα είναι περιορισμένα».

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπεραμύνθηκε της πολιτικής της νομισματικής χαλάρωσης για ακόμη μία φορά , δηλώνοντας ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται μπορούν και θα το κάνουν να εξασφαλίσουν την σταθερότητα των τιμών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πολλοί λόγοι που συνηγορούν στο ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα ενισχυθούν.

«Ωστόσο, η ΕΚΤ δεν δρα ανεξέλεγκτα. Υπάρχουν κανόνες που θα πρέπει να τηρηθούν, ενώ υπάρχουν και πολιτικά εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν», ανέφερε ο ίδιος, αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο υπονοούμενα για τη σύγκρουση συμφερόντων στην Ευρωζώνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ