Όριο στα δάνεια των κομμάτων βάζει η κυβέρνηση

Όριο στα δάνεια των κομμάτων βάζει η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση σκέφτεται να προχωρήσει στην αλλαγή του ισχύοντος πλαισίου για τον τραπεζικό δανεισμό των κομμάτων, την ώρα που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι κ.κ. Στάθης Παναγούλης και Νάσος Αθανασίου, ζητούν εκ νέου τα στοιχεία για τις δανειακές υποχρεώσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

«Το ζήτημα του τραπεζικού δανεισμού των πολιτικών κομμάτων είναι μείζον και συνδέεται ευθέως με την πάταξη της διαπλοκής και την ποιότητα της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, συμπληρώνοντας:

«Προσανατολιζόμαστε - στο πλαίσιο μιας συνολικής νομοθετικής πρωτοβουλίας για το καθεστώς των πολιτικών κομμάτων, από κοινού με τα συναρμόδια υπουργεία - στη μεταρρύθμιση του ισχύοντος για τον τραπεζικό δανεισμό των πολιτικών κομμάτων πλαισίου, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης των πολιτικών κομμάτων και της κατοχύρωσης της ανεξαρτησίας τους».

Σημειώνεται ότι το ζήτημα του τραπεζικού δανεισμού των κομμάτων είχε απασχολήσει και την προηγούμενη βουλευτική περίοδο με αλλεπάλληλες ερωτήσεις βουλευτών που ζητούσαν να διαβιβαστούν τα στοιχεία στη Βουλή. Η Τράπεζα της Ελλάδος ωστόσο σε όλες τις περιπτώσεις είχε επικαλεστεί το επιχειρηματικό τραπεζικό απόρρητο και δεν έστειλε ποτέ αυτά τα στοιχεία στη Βουλή.

Το έγγραφο του υπουργού Εσωτερικών διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος, με την οποία ζητούσε στοιχεία για το αν χαρίστηκαν δάνεια στα ελληνικά κόμματα εξουσίας που τα πληρώνει ο ελληνικός λαός.

Στο βουλευτή απάντησε και ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης, ενημερώνοντας ότι «στον κατάλογο των μεταρρυθμιστικών μέτρων που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση προς τους Ευρωπαίους εταίρους και τα θεσμικά όργανα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και η περαιτέρω αυστηροποίηση της νομοθεσίας που αφορά στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων με την καθιέρωση ανωτάτων επιπέδων δανεισμού από χρηματοπιστωτικά και άλλα ιδρύματα».

«Η παράνομη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων συνιστά κρούσμα διαφθοράς και ως τέτοια θα αντιμετωπίζεται ανυποχώρητα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας» αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας και παραπέμπει στην Επιτροπή Ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων η οποία εξετάζει, με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, κατ΄ αποκλειστικότητα τις όποιες καταγγελίες για παραβάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ