Σήμερα οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες

Σήμερα οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες
Σήμερα στις Βρυξέλλες αρχίζουν οι συζητήσεις, σε επίπεδο τεχνικών, κλιμακίων με τους θεσμούς για την αποσαφήνιση και εξειδίκευση των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

Κάθε ώρα άλλαζε χθες το κλίμα ανάμεσα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες αναφορικά με την σημερινή έναρξη των διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο, καθώς πληροφορίες, δημοσιεύματα και δηλώσεις αξιωματούχων πότε άφηναν αχτίδα αισιοδοξίας και πότε βάραιναν την ατμόσφαιρα κυρίως πάντως για θέματα επικοινωνιακά παρά ουσιαστικά, ωστόσο με φόντο τον πόλεμο εντυπώσεων η ελληνική δεξαμενή ρευστότητα στερεύει.

Σύγχυση πάντως εξακολουθεί να επικρατεί για τον τόπο της διαπραγμάτευσης και τη σύνθεση των ομάδων. Επισήμως οι συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα στις Βρυξέλλες και αν χρειαστεί που όλα δείχνουν ότι θα χρειαστεί θα γίνουν και στην Αθήνα. «Οι διαβουλεύσεις της Αθήνας με τους θεσμούς πρέπει να ξεκινήσουν, διαφορετικά χάνουμε την αξιοπιστία και τη σοβαρότητά μας», τονίζει αυστηρά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος μαζί με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατέστησαν σαφές ότι χωρίς προσπάθεια και υλοποίηση μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα, δεν εκταμιεύεται ούτε ένα ευρώ.

Πρωτοφανής προσωπική επίθεση την ίδια ώρα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εναντίον του έλληνα ομολόγου του. «Ο Βαρουφάκης είναι ο μόνος από το Eurogroup που είπε ότι δεν υπήρξε σπατάλη χρόνου», είπε ο κ. Σόιμπλε στη συνέντευξη τύπου μετά το ECOFIN.Συνεχίζοντας σε επικριτικό ύφος ανέφερε: «Ο Βαρουφάκης έχει διαφορετική μορφή επικοινωνίας. Αποκόμισα "λανθασμένη εντύπωση", τού είπα, ότι αυτή η μορφή επικοινωνίας ήταν "νέα" για μένα», είπε ενώ χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του σε θέματα επικοινωνίας ανόητα αφελή.

Η κυβέρνηση απάντησε στον κ. Σόιμπλε μέσω του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά ότι η επιμονή του σε αυτή την πολιτική και σε αυτό το ύφος είναι ασύμβατες με την πορεία προς μια ενωμένη και δημοκρατική Ευρώπη. Μήνυμα στο Βερολίνο έστειλε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, με αφορμή τη συζήτηση περί σύστασης επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, αλλά ταυτόχρονα θα εργαστεί ώστε να τηρηθούν όλες οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις προς την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό, η ηθική δεν μπορεί να είναι αλά καρτ, είπε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο σημαντικές θεωρούνται και οι συναντήσεις που θα έχει ο Αλ. Τσίπρας αύριο με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άν. Γκουρία και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες με τον Ζ.Κ.Γιούνκερ, αλλά και τον Μάρτιν Σουλτς. Ο πρωθυπουργός, επίσης, θα παρευρεθεί σε εκδήλωση του ΟΟΣΑ όπου θα μιλήσει για τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα, προκειμένου να αποκατασταθεί η δημόσια διοίκηση για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη. Στο μεταξύ, κυβερνητικές πηγές διέψευσαν χθες δημοσιεύματα περι εγκατάστασης, από σήμερα, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τεχνικών συμβούλων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι «δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ