ESM: "Το μνημόνιο δεν απαιτείται να επεκταθεί, διότι δεν έχει ημερομηνία λήξης".

ESM: "Το μνημόνιο δεν απαιτείται να επεκταθεί, διότι δεν έχει ημερομηνία λήξης".
O Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας με ανακοίνωση αποσαφήνισε ότι η δανειακή σύμβαση προϋποθέτει την τήρηση των δεσμεύσεων του μνημονίου

Χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση "Η δανειακή σύμβαση (MFFA) είναι ένα νόμιμο συμβόλαιο που υπεγράφη από τον EFSF, την ελληνική κυβέρνηση, την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Εξειδικεύει τους όρους και τις προϋποθέσεις της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, σε ότι αφορά το ποσό του δανείου, την περίοδο διαθεσιμότητας, τις δόσεις, τα επιτόκια και την αποπληρωμή".

"Η παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας στο πλαίσιο του MFFA εξαρτάται από την τήρηση εκ μέρους της Ελλάδας των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων που καθορίζονται στο μνημόνιο, το οποίο έχει εγκριθεί από την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ. Το Μνημόνιο είναι ένα ξεχωριστό και αυτοτελές έγγραφο, αλλά συνδέεται με το MFFA - καμία εκταμίευση δεν μπορεί να γίνει εάν δεν υπάρχει συμμόρφωση με τα μέτρα του μνημονίου, όπως αξιολογείται από από τα θεσμικά όργανα" είναι η ξεκάθαρη ερμηνεία του ESM, ενώ η ανακοίνωση εξηγεί και το τι ισχύει σε σχέση με τις παρατάσεις της σύμβασης:

"Η ελληνική δανειακή σύμβαση (MFFA) έληξε αρχικά στις 31 Δεκεμβρίου 2014. Όμως, στις 19 Δεκεμβρίου 2014, το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF Συμβούλιο αποφάσισε να χορηγήσει τεχνική παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2015. Στις 27 Φεβρουαρίου 2015, το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αποφάσισε να επεκτείνει την ελληνική MFFA κατά τέσσερις μήνες, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015.Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μνημόνιο είναι ένα έγγραφο που ενημερώνονται συχνά, όταν σημειώνεται μια αξιολόγηση, ενδεχομένως αντικατοπτρίζοντας τις νέες συνθήκες και την ανάγκη προσαρμογής των μέτρων πολιτικής που πρόκειται να εφαρμοστούν. Το μνημόνιο (σε αντίθεση με το MFFA) δεν απαιτείται να επεκταθεί, διότι δεν έχει ημερομηνία λήξης".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ