Βόμβα Σόιμπλε: Αν η Αθήνα δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις τότε, τέλος η συμφωνία

Βόμβα Σόιμπλε: Αν η Αθήνα δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις τότε, τέλος η συμφωνία
Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας,  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον Γιάνη Βαρουφάκη με αφορμή τις δηλώσεις του για την αδυναμία αποπληρωμής των δανείων προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ο Γερμανός υπουργός βρέθηκε σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ και είπε στους συγκεντρωμένους βουλευτές πως οι πρόσφατες δηλώσεις του Γιάννη Βαρουφάκη δημιουργούν ένταση και πλήττουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Επισήμανε, δε, ευθέως πως αν η Αθήνα αποτύχει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε θα εγκαταλειφθεί η τετράμηνη παράταση που της έχει δοθεί.

Πηγές που πρόσκεινται σε βουλευτές οι οποίοι ήταν παρόντες στη συνάντηση αναφέρουν πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καταφέρθηκε εναντίον των πρόσφατων δηλώσεων του Έλληνα υπουργού, ειδικά σε εκείνες που επαναφέρουν το θέμα της διαγραφής χρέους, καθώς και της αδυναμίας της Ελλάδας να αποπληρώσει τα δάνειά της.

«Οι δηλώσεις Βαρουφάκη πλήττουν την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων. Εάν η Αθήνα δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της βάσει της συμφωνίας, τότε αυτή θα θεωρηθεί άκυρη», είπε.

Την ίδια ώρα τα μέλη της γερμανικής κάτω Βουλής αναμένεται να ψηφίσουν την παράταση της δανειακής σύμβασης με την Ελλάδα κατά την αυριανή ψηφοφορία στην συντριπτική τους πλειοψηφία , αν και, σε μεγάλο ποσοστό, απρόθυμα, εξαιτίας των ανησυχιών ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις.

Η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών της Χριστιανοδημοκρατικής και της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CDU/CSU) ψήφισε υπέρ της παράτασης της δανειακής σύμβασης με την Ελλάδα, σήμερα, παραμονή της ψηφοφορίας στη γερμανική κάτω Βουλή για το θέμα.

Στη δοκιμαστική ψηφοφορία, 22 βουλευτές τάχθηκαν κατά της παράτασης και 3 απείχαν. Συνολικά, 311 βουλευτές απαρτίζουν την κοινοβουλευτική ομάδα των συντηρητικών της Αγγελα Μέρκελ.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού, ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της παράτασης.

«Αυτό το κάνουμε όχι εξαιτίας των άξεστων σχολίων (εκ μέρους της Ελλάδας), αλλά διότι είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας και της Ευρώπης» δήλωσε ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των CDU/CSU.

Τέλος,δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012 για το ελληνικό χρέος έχει χάσει την ισχύ της λόγω της υπογραφής της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου. Το κείμενο που υπεγράφη προσφάτως αναφέρει ότι "η κυβέρνηση αναλαμβάνει να αποπληρώσει εμπρόθεσμα και εξ ολοκλήρου τους δανειστές".