Βαρουφάκης: Δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά - Το email Χαρδούβελη καταργείται

Βαρουφάκης: Δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά - Το email Χαρδούβελη καταργείται
«Όχι σε καμία των περιπτώσεων» είναι η απάντηση του υπουργού Οικονομικών στο ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο και μειώσεων σε συντάξεις και μισθούς ενώ ξεκαθάρισε πως δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά και δεν υπάρχει πιθανότητα να μην αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ από το 2015.

«Η ακύρωση αυτών των υφεσιακών μέτρων είναι αυτό που πετύχαμε. Το email Χαρδούβελη καταργείται», σημείωσε ακόμη ο κ. Βαρουφάκης, χαρακτηρίζοντάς το «ρεσιτάλ υποταγής σε υφεσιακά μέτρα».

«Εμείς δεσμευτήκαμε να μην κάνουμε μονομερείς κινήσεις που θα έχουν αρνητικά αποτελέσματα στις πιθανότητες ανάκαμψης της οικονομίας», ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας στον Real FM.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν «βαφτίσαμε» την τρόικα θεσμούς, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε: «Υπάρχει η ΕΚΤ, η Κομισιόν και το ΔΝΤ και σε αυτούς τους τρεις θεσμούς είμαστε μέλη. Προφανώς εφόσον χρωστάμε και στους τρεις και είμαστε μέλη η σχέση μας θα συνεχιστεί. Αυτό που εγώ ονομάζω τρόικα είναι το επιτελείο των μεγαλοϋπαλλήλων τεχνοκρατών που σαν μια «συμμορία» έρχονταν στην Αθήνα και επέβαλαν ένα υφεσιακό πρόγραμμα καταστροφικό για την οικονομία. Αυτό τελείωσε. Το να έρχεται μια ομάδα από αυτούς τους τρεις που δεν έχουν καν την εξουσιοδότηση να συζητήσουν μαζί μας, αυτό τελείωσε».

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε επίσης πως «η επιλογή της κυβέρνησης δεν ήταν η ρήξη αλλά η διαπραγμάτευση ώστε να έρθουμε σε μια νέα συμφωνία και αυτό το πετύχαμε. Πλέον δεν υπάρχει τρόικα».

Σε ερώτηση για το πότε θα βγούμε από τις αγορές, απάντησε: «Όταν η Ελλάδα έχει λύσει το σύστημα επενδύσεις, πρωτογενές πλεόνασμα και αναδιάρθρωση του χρέους».

Ως προς τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα, ανέφερε: «έχουμε ήδη πετύχει τον στόχο μας. Στο πλαίσιο της συμφωνίας το 3%, το οποίο θα ήταν καταστροφικό, έχει φύγει από τη συζήτηση. Μιλάμε για πρωτογενές πλεόνασμα που θα συνάδει με τις σημερινές συνθήκες. Τα επόμενα χρόνια το πρωτογενές μας πλεόνασμα δεν μπορεί να είναι πάνω από το 1,5%».