Αποπληρώνει προκαταβολικά το ΔΝΤ η Πορτογαλία

Αποπληρώνει προκαταβολικά το ΔΝΤ η Πορτογαλία
Την πρόθεση της Πορτογαλίας να αποπληρώσει προκαταβολικά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 14 δισ. ευρώ, δηλαδή λίγο περισσότερο από το ήμισυ των δανείων που έλαβε το 2011, μέσα σε ένα διάστημα δυόμισι ετών, γνωστοποίησε η πορτογαλική κυβέρνηση με επιστολή που απηύθυνε την περασμένη εβδομάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μία προκαταβολική αποπληρωμή απαιτεί τη συμφωνία του συνόλου των πιστωτών και αυτή η πρόταση θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup την επόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Πορτογαλία έλαβε 25,7 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο ενός προγράμματος διάσωσης ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποφασίσθηκε τον Μάιο 2011 από το Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Λισσαβόνα παραιτήθηκε από την τελευταία δόση της βοήθειας ύψους 2,6 δισ. ευρώ.

Στο τέλος του Ιανουαρίου, ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκ είχε δηλώσει ότι η χώρα του είναι σε θέση να αποπληρώσει τα δάνεια του ΔΝΤ προκαταβολικά, αλλά σταδιακά, χάρη στην εξομάλυνση της πρόσβασής της στις αγορές.

«Η Πορτογαλία διαθέτει πολύ σημαντικά αποθέματα ρευστότητας, τα οποία τής επιτρέπουν να αντιμετωπίσει με ηρεμία πιθανές περιόδους αστάθειας των αγορών», είχε δηλώσει τότε.

Έτσι η Πορτογαλία μπαίνει σε «συναγωνισμό» με την Ιρλανδία, η οποία ανακοίνωσε στο τέλος του Νοεμβρίου την πρόθεσή της να αποπληρώσει προκαταβολικά 9 δισεκατομμύρια ευρώ επί συνόλου 22,5 δισ. ευρώ που έλαβε από το ΔΝΤ.

Η Ιρλανδία ήταν η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που βγήκε, τον Δεκέμβριο 2013, από το πρόγραμμα στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, το οποίο την διέσωσε από την χρεοκοπία τρία χρόνια νωρίτερα.

Η Πορτογαλία ολοκλήρωσε το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής τον περασμένο Μάιο αρνούμενη , όπως και το Δουβλίνο, τη χορήγηση προληπτικής πιστωτικής γραμμής.