Μήνυμα Σόιμπλε: Βοήθεια στην Ελλάδα μόνο με πρόγραμμα

Μήνυμα Σόιμπλε: Βοήθεια στην Ελλάδα μόνο με πρόγραμμα
«Αν η Ελλάδα θέλει τη βοήθειά μας, χρειάζεται ένα κανονικό πρόγραμμα, σε αντίθεση με την έκτακτη χρηματοδότηση που ζητάει η Αθήνα» δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απευθυνόμενος σε μερικούς δημοσιογράφους κατά την άφιξή του για τη συνάντηση με τους ομολόγους του της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Κωνσταντινούπολη.

«Εξακολουθώ να μην έχω καταλάβει πώς η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει» πρόσθεσε, εξάλλου, στο περιθώριο αυτής της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20, στην οποία συμμετέχουν επίσης οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών και οι επικεφαλής μεγάλων θεσμών (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ).

«Δεν είμαστε εμείς που έχουμε ανάγκη ένα πρόγραμμα. Η Γερμανία δεν έχει ανάγκη ένα πρόγραμμα. Είμαι έτοιμος να δώσω όλη τη βοήθεια που θέλουν, αλλά αν δεν θέλουν τη βοήθειά μου, πολύ καλά» δήλωσε ακόμη ο Β. Σόιμπλε.

Η Ελλάδα υπόκειται σε «πρόγραμμα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Δεν ξέρω τι θα έκαναν οι αγορές χωρίς πρόγραμμα, αλλά ίσως (ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας) το ξέρει καλύτερα από εμένα» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός.

Επισήμανε επίσης, φανερά ενοχλημένος, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός υπολογίζει «να διευθετήσει τα οικονομικά προβλήματά του επαναδιαπραγματευόμενος τις συμφωνίες του Λονδίνου. Μα αυτό συνέβη το 1953».

Η Γερμανία απέφυγε να καταβάλει αποζημιώσεις στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου υπογράφοντας, αυτές τις συμφωνίες στη βρετανική πρωτεύουσα.