Επικριτικός ο Αυστριακός υπουργός οικονομικών απέναντι σε Βαρουφάκη

Επικριτικός ο Αυστριακός υπουργός οικονομικών απέναντι σε Βαρουφάκη
Την κριτική του έσκισε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών , Χανς- Γεργκ Σέλινγκ, στον Γιάνη Βαρουφάκη σε συνέντευξη που παράχωρησε σήμερα στην αυστριακή εφημερίδα "Χόιτε", αναφέροντας πως αν και δεν τον έχει γνωρίσει ακόμα τα λεγόμενα του δεν προμηνύουν κάτι καλό.

Πιο αναλυτικά ο κ. Σέλινγκ δήλωσε:"Δεν έχω γνωρίσει ακόμη τον Έλληνα ομόλογό μου, Γιάνη Βαρουφάκη, διαβάζω μόνο τα λεγόμενά του, που δεν προμηνύουν κάτι καλό» και προσέθεσε πως δεν θα κάνει συστάσεις στην κυβέρνηση μιας άλλης χώρας, ωστόσο θα ευχόταν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί να βρουν μια γλώσσα που δεν θα ενοχλεί τον διάλογο.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, πως μια κρατική χρεοκοπία θα ήταν σχετικά ανώδυνη για την Ελλάδα, ο Χανς-Γεργκ Σέλινγκ δηλώνει πως ο κ. Βαρουφάκης είπε "ας πάμε αισιόδοξα και με ένα χαμόγελο στη χρεοκοπία" και επισημαίνει ότι "ακριβώς αυτές είναι εκείνες οι προκλήσεις που δεν χρειαζόμαστε τώρα".

"Το αν η Ελλάδα θα πάει σε χρεοκοπία δεν το αποφασίζει ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, αλλά το εάν η χώρα θα είναι σε θέση πληρωμών την ημέρα "Χ" " διευκρινίζει ο κ. Σέλινγκ.

Παραδέχτηκε έμμεσα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση απαίτησε πολλά από τον ελληνικό πληθυσμό, αλλά επισημαίνει ότι και η Ελλάδα είχε πολλές απαιτήσεις από την ΕΕ, η οποία βοήθησε τους Έλληνες παρέχοντας τεράστια ποσά χρημάτων που συνδέονταν φυσικά με όρους και καταλήγει πως είναι αδικαιολόγητο να εμφανίζεται τώρα η ΕΕ ως ένοχη.

Ακόμη, απαντά αρνητικά στο ερώτημα "αν τον εξέπληξε που από την πρώτη ημέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επαναπροσέλαβε 9.000 υπαλλήλους, αύξησε τον κατώτατο μισθό και σταμάτησε τις ιδιωτικοποιήσεις", σημειώνοντας πως γρήγορα ο κ. Τσίπρας θα διαπιστώσει ότι με τέτοια μέτρα δεν προχωρά η Ελλάδα, η οποία, όπως λέει, θα χρειαστεί τους χρηματοδότες που θα θέσουν όρους.

Εκείνο που τον εκπλήσσει είναι ότι έρχονται στην εξουσία "δεξιές και αριστερές λαϊκιστικές δυνάμεις" και αυτό απλά γίνεται αποδεκτό, σημειώνει, παραπέμποντας στη συνέχεια στις διαμαρτυρίες της ΕΕ κατά της τότε αυστριακής κυβέρνησης υπό τον καγκελάριο Βόλφγκανγκ Σιούσελ (σ.σ. της δεξιάς- ακροδεξιάς κυβέρνησης στο διάστημα 2000- 2006, του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματός του με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων του διαβόητου Γεργκ Χάιντερ, που είχε προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών και επιβολή από την ΕΕ οκτάμηνων κυρώσεων εναντίον της).

Ο Χανς- Γεργκ Σέλινγκ θεωρεί πως η ΕΕ θα πρέπει να αντιδράσει χαλαρά στις «προκλήσεις» και προσθέτει ότι η Ελλάδα έχει προσκληθεί σε συνομιλίες και αναμένεται τώρα η νέα κυβέρνηση να αλλάξει, από το προεκλογικό κλίμα σε ένα κλίμα εργασίας.

Κατά την άποψή του, μια διαγραφή χρέους δεν θα προσέφερε τίποτε στον προϋπολογισμό και, εξάλλου, οι περισσότερες δεσμεύσεις έχουν "παγώσει" μέχρι το 2022. Επιπλέον, αν γίνει διαγραφή χρέους αυτό θα αφυπνίσει αξιώσεις από άλλες χώρες και η ΕΕ δεν θα ήταν καλό να αλλάζει τους κανόνες παιχνιδιού έπειτα από κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Τέλος ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, αναφέρει πως "η μπάλα βρίσκεται τώρα στους Έλληνες", ενώ επιβεβαιώνει πως η χώρα θα είναι και στις 31 Δεκεμβρίου 2015 εντός της ευρωζώνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ