Η νέα κυβέρνηση της Αθήνας που τάσσεται κατά της λιτότητας βάζει σε σκέψεις τους Ιρλανδούς

Η νέα κυβέρνηση της Αθήνας που τάσσεται κατά της λιτότητας βάζει σε σκέψεις τους Ιρλανδούς
Προβληματισμούς στην άλλη άκρη της ευρωζώνης δημιουργεί η αλλαγή τακτικής της Αθήνας για τα μέτρα λιτότητας, με τους Ιρλανδούς να είναι αυτοί που αναρωτιούνται ποια τα θετικά της λιτότητας τη στιγμή που η οικονομία τους ανακάμπτει.

Οηγέτης του Σιν Φέιν Τζέρι Άνταμς υποστήριξε ότι αυτό το αφόρητο βάρος του χρέους που επιβλήθηκε στον λαό της Ιρλανδίας είναι η κύρια αιτία της οικονομικής εξαθλίωσης της χώρας.

«Δεν είναι μόνον ένα ιρλανδικό πρόβλημα, είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί μια ευρωπαϊκή λύση», πρόσθεσε ο Άνταμς, ο οποίος ζητεί να πραγματοποιηθεί μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, όπως και η νέα ελληνική κυβέρνηση.

Η κατάσταση της Ιρλανδίας, η οποία βγήκε από το πρόγραμμα αρωγής που της εξασφάλισαν οι ευρωπαίοι εταίροι της και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι εντούτοις καλύτερη απ' αυτή της Ελλάδας. Περιμένει φέτος ανάπτυξη 3,9%, μετά την εκτίμηση για 4,7% κατά το 2014, η ανεργία υποχωρεί και η χώρα βγήκε επισήμως από τη δημοσιονομική λιτότητα τον περασμένο Οκτώβριο, έπειτα από επτά χρόνια περιστολής των δαπανών.

Όμως η Ιρλανδία εξακολουθεί να οφείλει να αποπληρώσει τα χρέη της και το Σιν Φέιν ζητάει σήμερα μια επαναδιαπραγμάτευση, ιδιαίτερα για τα 64 δισεκ. ευρώ που διατέθηκαν στο τραπεζικό σύστημα ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευσή του μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Η ιρλανδική κυβέρνηση υπογραμμίζει πως έχει ήδη αναδιαρθρώσει τέσσερις φορές το χρέος της χωρίς να συμβεί κάτι δραματικό.

Το ΔΝΤ εξάλλου εξέφρασε για μια ακόμη φορά την ικανοποίησή του αυτή την εβδομάδα, χαιρετίζοντας μια "καλή αρχή" ανάκαμψης και ενθαρρύνοντας παράλληλα την κυβέρνηση να επιτεθεί και πάλι στο χρέος.

Ωστόσο οι οικονομικές και δημοσιονομικές πρόοδοι της χώρας δεν εμπόδισαν να πέσει η δημοτικότητα των κυβερνητικών κομμάτων σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο μετά την εισαγωγή στην αρχή της χρονιάς μιας φορολογίας για το νερό της βρύσης, ένα μέτρο που έκανε να βγουν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους.

Οι παρατηρητές αναρωτιούνται πλέον, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, μήπως τα δεδομένα θα μπορούσαν να αλλάξουν και στην Ιρλανδία, έπειτα από δεκαετίες κυριαρχίας των δύο κομμάτων Φάιν Γκέιλ και Φιάνα Φάιλ, στο πρότυπο αυτού που συνέβη στην Ελλάδα.

«Υπάρχει πλέον η δυνατότητα για μια παρόμοια εκλογική ανατροπή εδώ στην Ιρλανδία, αλλά και στην Πορτογαλία και την Ισπανία», εκτιμά ο Νατ Ο' Κόνορ της αριστερής "δεξαμενής σκέψης" Tasc.

Καθώς οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2016, η Ιρλανδία αναμένεται ότι θα παρακολουθήσει από κοντά αυτά που συμβαίνουν πλέον στην Ελλάδα, στην άλλη άκρη της ευρωζώνης.

«Αν οι Έλληνες αποκτήσουν καλύτερες συνθήκες χάρη στην κυβέρνηση που εξέλεξαν, τότε οι Ιρλανδοί θα ακολουθήσουν θεωρώντας πως αυτή είναι η αληθινή λύση στα προβλήματά τους», λέει ο πολιτικός σχολιαστής Τζόνι Φάλον.

Όμως άλλοι υπογραμμίζουν πως η κατάσταση της Ιρλανδίας είναι πολύ διαφορετική και πολύ πιο ευνοϊκή, απ' αυτή της Ελλάδας, χάρη στην πτώση της ανεργίας και την προοπτική για άνοδο των εισοδημάτων.

Η οικονομία της είναι ευέλικτη, μεταρρυθμίσθηκε σε βάθος και εξάγει στον υπόλοιπο κόσμο, υπογραμμίζει επίσης ο Όστιν Χιουζ, επικεφαλής των οικονομολόγων της τράπεζας KBC.

«Το στοίχημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι να κάνει τους ανθρώπους να πιστέψουν ότι βρίσκονται στο σωστό δρόμο χωρίς ωστόσο να δημιουργήσει μη ρεαλιστικές προσδοκίες σε σχέση με αυτό που η οικονομία μπορεί λογικά να πραγματοποιήσει», εκτιμά ο εμπειρογνώμονας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ