ΕΚΤ: Η αξιολόγηση εμπόδιο και για την συμμετοχή της Κύπρου στην ποσοτική χαλάρωση

ΕΚΤ: Η αξιολόγηση εμπόδιο και για την συμμετοχή της Κύπρου στην ποσοτική χαλάρωση
Εκτός από την Ελλάδα, η εκκρεμότητα της Κύπρου με το μνημονιακό της πρόγραμμα οδηγεί την χώρα στον κίνδυνο να χάσει το πρώτο σκέλος της ποσοτικής χαλάρωσης που θα εκκινήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις αρχές Μαρτίου 2015.

Ειδικότερα, όπως αποφάσισε η ΕΚΤ, τα κράτη που βρίσκονται σε μνημόνιο μπορούν συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εφόσον έχουν εξασφαλίσει θετική αξιολόγηση από την τρόικα.

Στην περίπτωση της Κύπρου, το πρόγραμμα είναι σε «αναστολή», λόγω του προβλήματος, που προέκυψε από την αναβολή του νόμου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων. Αν η επόμενη αξιολόγηση από την τρόικα ολοκληρωθεί έγκαιρα, τότε η Κύπρος θα μπορεί να αντλήσει κεφάλαια από το πρόγραμμα της ΕΚΤ σύντομα.

Πάντως, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης χαιρέτισε χθες τη δυνατότητα της Κύπρου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με πηγές της Κεντρικής Τράπεζας της Κυπρου, το μερίδιο που αντιστοιχεί στην Κύπρο ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ μηνιαίως, γεγονός που θα διευκολύνει την επιστροφή της στις αγορές.

«Η δήλωση Ντράγκι αποτελεί θετική εξέλιξη, την αξιολογούμε για να δούμε όλες τις λεπτομέρειες» δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι βασική προϋπόθεση είναι η Κύπρος να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.