Βουτιά κάτω από τα 45 δολάρια το πετρέλαιο

Βουτιά κάτω από τα 45 δολάρια το πετρέλαιο
«Χοντραίνει» το παιχνίδι των τιμών για το μαύρο χρυσό καθώς σήμερα στο άνοιγμα της Ευρώπης οι τιμές του πετρελαίου West Texas Crude έπεσαν κάτω από τα 45 δολάρια,  επίπεδα που είναι τα χαμηλότερα των τελευταίων 6 ετών

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου υποχωρεί 1,45 δολάρια ή 3,14% στα 44,63 δολάρια το βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές του χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, έχοντας υποχωρήσει έως και τα 44,23 δολάρια.

Το αργό Brent παραδόσεως Φεβρουαρίου «χάνει» 1,52 δολάρια ή 3,13% στα 47,17 δολάρια το βαρέλι, στο ICE του Λονδίνου.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) θα επιμείνει στην απόφασή του να διατηρήσει τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου αμετάβλητα παρά τις τρέχουσες τιμές πετρελαίου, όπως δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τονίζοντας πως οι παραγωγοί εκτός του OPEC πρέπει να είναι λογικοί και να προσαρμόζουν την παραγωγή τους ανάλογα με την αγορά.

«Ο OPEC δεν μπορεί να συνεχίσει να προστατεύει μια συγκεκριμένη τιμή. Δεν είναι ο μοναδικός του στόχος», ανέφερε ο Suhail Mohamed Faraj al-Mazrouei, σε συνέδριο ενέργειας στο Άμπου Ντάμπι.

Σημειώνεται πως οι τιμές του αργού έχασαν εχθές Δευτέρα περίπου 5%, καθώς αναλυτές προχώρησαν σε μείωση των εκτιμήσεών τους για την τιμή του πετρελαίου το 2015 και προειδοποίησαν για την παρατεταμένη υπερπροσφορά στις αγορές, ενώ ο δισεκατομμυριούχος Σαουδάραβας πρίγκιπας Alwaleed bin Talal δήλωσε ότι το επίπεδο των 100 δολαρίων το βαρέλι στο πετρέλαιο δεν θα ξεπεραστεί ξανά στο μέλλον.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου έχασε εχθές 2,29 δολ. ή 4,7% στα 46,07 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τον Απρίλιο του 2009. Το αργό Brent παραδόσεως Φεβρουαρίου υποχώρησε 2,68 δολ. ή 5,4% κλείνοντας στα 47,43 δολ. το βαρέλι, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν χάσει περίπου το 60% της αξίας τους από το υψηλό που σημείωσαν τον Ιούνιο του 2014 στα 107,26 δολ. το βαρέλι, ενώ τις τελευταίες επτά εβδομάδες συρρικνώθηκαν κατά 36%.

«Οι επενδυτές είναι τόσο φοβισμένοι πλέον που θα αντιδράσουν σε οποιαδήποτε αρνητική είδηση», δήλωσε η οικονομολόγος, Vyanne Lai, της National Australia Bank στο Marketwatch. Στο τρέχον περιβάλλον, όπου η μεταβλητότητα είναι υψηλή, οι επενδυτές δεν έχουν καμία κατεύθυνση που να δείχνει πως οι αγορές μπορούν να ενδυναμωθούν, πρόσθεσε.

«Οι τιμές συνεχίζουν την ελεύθερη πτώση και δεν υπάρχει κάτι να τις σταματήσει», αναφέρει η Amrita Sen, επικεφαλής αναλύτρια της Energy Aspects Ltd. στο Λονδίνο, σε έκθεση. «Ο OPEC παραμένει ο μόνος παράγοντας που μπορεί να σταθεροποιήσει τις αγορές σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα».

Υπενθυμίζεται πως ο OPEC, του οποίου οι 12 χώρες-μέλη παρέχουν το 40% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου, συμφώνησε στις 27 Νοεμβρίου να διατηρήσει το στόχο παραγωγής του στα 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Τέλος, στην Κίνα, τη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα πετρελαίου στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, οι εισαγωγές πετρελαίου ανήλθαν σε νέο υψηλό το Δεκέμβριο, ξεπερνώντας το περυσινό ρεκόρ.