Reuters: Η Ευρωζώνη εξετάζει παράταση του μνημονίου μέχρι τα μέσα του 2015

Reuters: Η Ευρωζώνη εξετάζει παράταση του μνημονίου μέχρι τα μέσα του 2015
Η παράταση του προγράμματος στήριξης, που λήγει στα τέλη του έτους, μέχρι τα μέσα του 2015 εξετάζεται στην Ευρωζώνη  αναφέρεται σε έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters.

Στόχος της παράτασης είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Αθήνα να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των υπολειπόμενων δόσεων.
Η επέκταση του μνημονίου είναι απαραίτητη, γιατί συνεχίζονται ακόμη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης για τα προαπαιτούμενα ώστε να καταβληθεί η δόση των 1,8 διs. ευρώ και να εξασφαλιστεί η προληπτική γραμμή στήριξης για μετά το μνημόνιο.
"Αν και ο σκοπός της τεχνικής παράτασης θα ήταν να δοθεί περισσότερος χρόνος στις ελληνικές αρχές να προετοιμάσουν τις νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να ψηφιστούν τον Ιανουάριο του 2015, η τεχνική παράταση θα μπορούσε να δοθεί για μεγαλύτερη περίοδο ώστε να καλυφθεί η πιθανότητα καθυστερήσεων ενόψει της εκλογής Προέδρου", ανέφερε το έγγραφο.
Το έγγραφο ανέφερε ότι φαίνεται κατάλληλη μια παράταση μέχρι το τέλος του δευτέρου τριμήνου του 2015, με το βασικό σενάριο να προβλέπει συμφωνία με τα κλιμάκια της τρόικας πριν το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, εκταμίευση από τον EFSF και ολοκλήρωση των διαδικασιών για την πιστωτική γραμμή ενισχυμένων προϋποθέσεων (ECCL) πριν τα τέλη Ιανουαρίου.

Στο εσωτερικό μέτωπο την Παρασκευή θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠαΣοΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. Σύμφωνα δε με πληροφορίεςτο μεσημέρι της Πέμπτης εστάλη στους τροικανούς το απαντητικό email της κυβέρνησης με την αναλυτική τεκμηρίωση των ελληνικών προτάσεων που αφορούν τα προληπτικά μέτρα, τα οποία θα καλύψουν το πιθανό δημοσιονομικό κενό του 2015.

Εν τω μεταξύ οι εργασίες του σημερινού, Πέμπτη, EuroWorking Group, στις Βρυξέλλες, ολοκληρώθηκε, συμπεραίνοντας ότι υπάρχει περαιτέρω σύγκλιση στις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα ενώ ελπίζεται να υπάρξει συμφωνία ως τις 14 Δεκεμβρίου.

Στόχος είναι να κινηθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στα κράτη μέλη για την παροχή προληπτικής γραμμής πίστωσης. Ολα αυτά τα ζητήματα θα απασχολήσουν το Eurogroup της Δευτέρας.

Νωρίτερα από τη Βασιλεία της Ελβετίας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ευάγ. Βενιζέλος, προχώρησε στηνεπισήμανση ότι η ιστορία με την τρόικα «κολλάει» σε μια αναγκαία προϋπόθεση -στη σχετική έκφραση της «βούλησης του ελληνικού λαού».

Αναλυτικότερα, ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις, παρατήρησε ότι «οι εταίροι μας δείχνουν μιαν επιφυλακτικότητα και μια σκλήρυνση για να δοθούν οι αναγκαίες εγγυήσεις. Οι οποίες θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού» και πρόσθεσε:

«Διότι εμείς ενεργούμε στο όνομα του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουμε δύναμη, πρέπει να έχουμε στήριξη εσωτερική για να μπορέσουμε να επιβάλουμε την αλήθεια. Η αλήθεια λοιπόν λέει ότι η Ελλάδα έχει όλα τα δεδομένα που της επιτρέπουν να βγει από το Πρόγραμμα, από το Μνημόνιο και την τρόικα και να περάσει σε μια άλλη εποχή σοβαρότητας, υπευθυνότητας, συλλειτουργίας με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά σε ισότιμη βάση».
Στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, ο κ. Βενιζέλος ανέλυσε την προηγούμενη εκτίμησή του, σημειώνοντας ότι η εμμονή των εταίρων να «μην μας αφήσουν χωρίς Μνημόνιο και σκληρή επιτήρηση»- μολονότι η Ελλάδα «μετά από πέντε χρόνια θυσιών, εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ισχυρό τραπεζικό σύστημα»- οφείλεται «προφανώς, σε ένα λόγο βαθειά πολιτικό. Όταν υπάρχει μια αντιπολίτευση η οποία προτείνει πράγματα τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό- όχι την Ευρώπη- την Ελλάδα και να οδηγήσουν σε απώλεια των επιτευγμάτων μέσα σε λίγες μέρες, είναι λογικό να υπάρχει αυτή μια επιφυλακτικότητα και μια σκλήρυνση» τόνισε.
Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Βενιζέλος με τη δήλωσή του συνδέει το χρονοδιάγραμμα της όλης διαπραγμάτευσης με την τρόικα όχι μόνο με την πέμπτη αξιολόγηση, αλλά και την επόμενη μέρα, με το χρονοδιάγραμμα της προεδρικής εκλογής.
Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που οι συζητήσεις αυτές με την τρόικα προχωρήσουν ομαλά, τότε και η διαδικασία ανάδειξης νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα ξεκινήσει στον χρόνο που έχει ανακοινωθεί. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, τότε πρέπει να επισπευσθεί η ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας και σε περίπτωση που δεν βρεθεί ο αριθμός των 180 βουλευτών, η χώρα θα πάει σε εκλογές.
Στην ουσία- όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές- πρόκειται για μια προσπάθεια άσκησης πίεσης προς τρεις κατευθύνσεις: Η πρώτη προς την τρόικα, η οποία πρέπει να αντιληφθεί πού μπορούν να οδηγηθούν τα πράγματα αν επιμείνει στη στάση που τηρεί τώρα. Η δεύτερη, προς την αντιπολίτευση, κυρίως την αξιωματική, η οποία πρέπει να αντιληφθεί, πού οδηγεί η ίδια τη χώρα. Και η τρίτη, προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος πρέπει να αντιληφθεί ποιοι οδηγούν τη χώρα σε εκτροχιασμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ