Σε αδιέξοδο οι συζητήσεις Ελλάδας-τρόικας

Σε αδιέξοδο οι συζητήσεις Ελλάδας-τρόικας
Το αδιέξοδο στις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα για τον τελικό γύρο μέτρων που απαιτούνται προκειμένου να αποδεσμευτεί η τελευταία δόση του πακέτου στήριξης, περιγράφει το Bloomberg, βασισμένο σε ανώνυμες πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις.

Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά αντιστέκεται στις πιέσεις της λεγόμενης τρόικας των πιστωτών για πρόσθετες εξοικονομήσεις ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2015. Το αδιέξοδο απειλεί να αφήσει την Ελλάδα χωρίς προστασία την 1η Ιανουαρίου, μετά την επίσημη λήξη του προγράμματος, αναφέρουν οι πηγές στο Bloomberg.

Από την πλευρά της η τρόικα είναι εξοργισμένη επειδή η Αθήνα απέτυχε να βρει συγκεκριμένα μέτρα που θα καλύψουν το χρηματοδοτικό «κενό» από όταν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έθεσαν επί τάπητος τις ανάγκες της Ελλάδας, νωρίτερα αυτό το μήνα. Το αδιέξοδο σημαίνει πως η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την προθεσμία της 8ης Δεκεμβρίου (ημερομηνία Eurogroup) για να πετύχει συμφωνία για τα απαιτούμενα βήματα που θα «ξεκλειδώσουν» τη δόση και θα ανοίξουν το δρόμο στις συζητήσεις για την επόμενη μέρα.

«Είναι σημαντικό οι ελληνικές αρχές να συνεργαστούν με την τρόικα για να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση του προγράμματος ούτως ώστε να υπάρχει ένας ξεκάθαρος διαχωρισμός μεταξύ της λήξης του προγράμματος και των πιθανών δράσεων που θα ακολουθήσουν από την 1η Ιανουαρίου», είπε στις 6 Νοεμβρίου ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.