Θα προλάβουμε μέσα στο χρονοδιάγραμμα, δεν υπάρχει τελεσίγραφο

Θα προλάβουμε μέσα στο χρονοδιάγραμμα, δεν υπάρχει τελεσίγραφο
"Άγνωστο παραμένει το πότε θα έρθει η τρόικα στην Αθήνα", όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Διέψευσε ωστόσο διαρροές περί τελεσιγράφου 48 ωρών της Κομισιόν για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τρόικα. Ο κ. Χαρδούβελης εκτίμησε ότι «Θα προλάβουμε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις μέσα στο χρονοδιάγραμμα».

Οταν ρωτήθηκε αν αισθάνεται ότι τον «άδειασαν», απάντησε αρνητικά.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που μίλησαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο τόνιζαν ότι τα περιθώρια στενεύουν και ότι εντός των επόμενων 48 ωρών, έως την Τετάρτη, θα πρέπει να συντρέξουν εκείνες οι συνθήκες και να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θα καθιστούν εφικτή την επιστροφή της τρόικας.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ακόμη ότι διεξάγονται συστηματικές συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών και ότι εκτίμηση είναι πως το βασικό θέμα είναι το δημοσιονομικό κενό, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και η ψαλίδα να κλείσει με διαχειρίσιμο τρόπο.

Μέχρι την Παρασκευή πάντως θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2015, όποτε θα γίνουν γνωστά τα βασικά του μεγέθη, μεταξύ αυτών και το δημοσιονομικό κενό, όπου φαίνεται να υπάρχει εκ νέου διαφωνία μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε σε δημοσιογράφους πως οι διαπραγματεύσεις των ελληνικών Αρχών με την τρόικα συνεχίζονται και αφορούν την περάτωση της τρέχουσας αξιολόγησης, ούτως ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη μεταμνημόνιο εποχή, στις οποίες κεντρικό σημείο είναι και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις των ελληνικών Αρχών με την τρόικα, ο Μ. Σχοινάς δήλωσε ότι συνεχίζονται και ότι αφορούν την περάτωση της τρέχουσας αξιολόγησης, ούτως ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη μεταμνημόνιο εποχή, στις οποίες κεντρικό σημείο είναι και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.

Ο Μ. Σχοινάς υπενθύμισε στη συνέχεια τα όσα δήλωσε στις 6 Νοεμβρίου ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ, ότι δηλαδή η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης αποτελεί βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη μεταμνημονιακή εποχή.

Εξάλλου, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνιζαν ότι τα περιθώρια στενεύουν και ότι εντός των επόμενων 48 ωρών, έως την Τετάρτη, θα πρέπει να συντρέξουν εκείνες οι συνθήκες και να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θα καθιστούν εφικτή την επιστροφή της τρόικας. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ακόμη ότι διεξάγονται συστηματικές συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών και ότι εκτίμηση είναι πως το βασικό θέμα είναι το δημοσιονομικό κενό, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και η ψαλίδα να κλείσει με διαχειρίσιμο τρόπο.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real FM και αναφερόμενη στη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ανέφερε ότι έχει τις δυσκολίες της και τα όρια της -πολύ περισσότερο που είναι η τελευταία- και διατύπωσε την πεποίθηση ότι θα ολοκληρωθεί.

Είπε επίσης ότι δεν είναι σε θέση να δώσει ημερομηνία άφιξης της τρόικας και τόνισε: «Αυτό που προσπαθούμε είναι να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και να φτάσουμε σε μια συμφωνία για έξοδο».

«Όταν φτάσουμε στο τέλος μιας αξιολόγησης οι δυσκολίες αυτές υπάρχουν, γίνεται πάντα θόρυβος γύρω από την έλευση της τρόικας, ποτέ θα έρθει, αν θα έρθει κ.λπ., και στο τέλος η κατάληξη είναι θετική» σημείωσε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει θέμα με τον κ. Χαρδούβελη στην κυβέρνηση, με αφορμή και τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε πως επρόκειτο για συνάντηση εργασίας, και εφόσον διαρκούν οι διαπραγματεύσεις είναι φυσιολογικό ο πρωθυπουργός να συνεργάζεται με τον υπουργό Οικονομικών.

«Για να τελειώνουμε με αυτό το θέμα, η κυβέρνηση είναι ενιαία και ο κ. Χαρδούβελης απολαμβάνει απολύτως της εμπιστοσύνης και της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Και να σας πω και κάτι: προφανώς τη δημοσιονομική πολιτική και τη δημοσιονομική υπευθυνότητα την έχει ο υπουργός των Οικονομικών. Και να σας πω και κάτι ακόμη: το υπουργείο Οικονομικών επί Χαρδούβελη είναι που πέτυχε αυτές τις θετικές ρυθμίσεις από τις οποίες ωφελούνται τέσσερα εκατομμύρια Έλληνες» είπε η κ. Βούλτεψη.

«Σας είπα τελεία και παύλα. Δεν υπάρχει κανένα θέμα» συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα, αυτήν ακριβώς την περίοδο, «στέλνει θετικές ειδήσεις οι οποίες είναι πραγματικές όπως και ο ρυθμός ανάπτυξης που ήταν ο υψηλότερος σε όλη την ευρωζώνη».