Η Ελλάδα κατέγραψε το μεγαλύτερο δείκτη ανάπτυξης στην Ευρωζώνη

Η Ελλάδα κατέγραψε το μεγαλύτερο δείκτη ανάπτυξης στην Ευρωζώνη
Η εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung της Ζυρίχης γράφει ότι «ενισχύεται η ανάπτυξη στην ευρωζώνη», έστω και με το ισχνό 0,2% κατά μέσο όρο, σημειώνει ότι μόνο η Ιταλία και η Κύπρος παραμένουν σε αρνητικούς δείκτες, ενώ ξεχωρίζει το γεγονός ότι «η Ελλάδα επιτυγχάνει το καλύτερο αποτέλεσμα τριμήνου στην ευρωζώνη».

Σε εκτενή ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ιδιαίτερα θετικό είναι το ότι καταγράφεται ανάπτυξη σε μερικές χώρες, οι οποίες μέχρι πρότινος χρειάζονταν ή και ακόμη λαμβάνουν (οικονομική) βοήθεια. Αυτό ισχύει ιδιαιτέρως για την Ελλάδα, όπου το ΑΕΠ αυξάνεται και πάλι μετά από έξι συνεχή έτη βαθιάς ύφεσης. Μάλιστα από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο η Ελλάδα κατέγραψε το μεγαλύτερο δείκτη ανάπτυξης σε όλη την ευρωζώνη με +0,7%. Βέβαια είχε προηγηθεί μία τόσο δραματική πτώση, ώστε η Ελλάδα θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη και περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, για να φτάσει και πάλι στα προ κρίσης επίπεδα και να περιορίσει τη μαζική ανεργία».
Εν μέσω συζητήσεων για τη φορο-αποφυγή μεγάλων επιχειρήσεων και τον ενδεχόμενο, φανερό ή αφανή, ρόλο που έχει διαδραματίσει σε πολιτικές φορο-αποφυγής ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και σημερινός πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine εστιάζει σε μία χώρα «υπεράνω υποψίας» από φορολογικής απόψεως: την Ολλανδία. Και επισημαίνει: «Όπως και μερικές άλλες χώρες, η Ολλανδία προσελκύει, με διαμφισβητούμενους φορολογικούς κανόνες, διεθνείς επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις αυτές διακινούν δισεκατομμύρια στη χώρα χρησιμοποιώντας εταιρείες-γραμματοκιβώτια, με στόχο να αμβλύνουν τη φορολογική τους επιβάρυνση. Με τις αρμόδιες αρχές συνεννοούνται εκ των προτέρων για το ποια θα είναι η επιβάρυνση αυτή. Το Ελεγκτικό Συνέδριο (της Ολλανδίας) θεωρεί ότι αυτό «δεν είναι παράνομο, αλλά επιδέχεται συζήτηση».

Πηγή DW