Λύση για τα «κόκκινα δάνεια» προωθεί το υπουργείο Οικονομικών

 Λύση για τα «κόκκινα δάνεια» προωθεί το υπουργείο Οικονομικών
«Δίχτυ ασφαλείας» για τα νοικοκυριά που έχουν «κόκκινα δάνεια», ετοιμάζεται να απλώσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, όπως μεταδίδει ο Alpha προωθείται και ένα «πακέτο» προστασίας των φτωχών, πριν τα πράγματα φθάσουν στα άκρα, δηλαδή τον πλειστηριασμό. Άλλη αντιμετώπιση όμως, πιο σκληρή, θα έχουν οι επιχειρήσεις, καθώς εκείνες που θα διευκολυνθούν στην εξόφληση των δανείων τους, θα είναι μόνον αυτές που θα κριθούν βιώσιμες.
Για τα εταιρικά «κόκκινα δάνεια» που ήδη έχουν φθάσει στα 45 δισ. ευρώ, προωθείται ρύθμιση «πακέτο». Όσοι έχουν χρέη τόσο σε τράπεζες, όσο και σε Εφορίες και Ασφαλιστικά Ταμεία, θα μπορούν να τα ρυθμίσουν μέσα από έναν έκτακτο Μηχανισμό Εξωδικαστικού Συμβιβασμού. Μέσω αυτού οι επιχειρηματίες θα διαπραγματεύονται διευκολύνσεις-«πακέτο» για τα δάνεια που έχουν πάρει, αλλά και τους φόρους ή τις εισφορές που οφείλουν. Για να ρυθμίσουν συνολικά τα χρέη τους, θα πρέπει όμως να κριθούν βιώσιμες.

Υπενθυμίζεται ότι η προστασία από πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας ισχύει μέχρι το τέλος του 2014 και κανείς δε γνωρίζει τι θα συμβεί σε χιλιάδες ιδιοκτήτες που δηλώνουν αντικειμενική αδυναμία να καταβάλουν φόρους εισοδήματος, τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων που θα πρέπει να πληρωθεί σε πέντε ακριβές δόσεις και βεβαίως τα τέλη κυκλοφορίας στο τέλος του χρόνου.

Αποκλείεται γενικευμένο «κούρεμα»

Ηδη έχει συμφωνηθεί με την τρόικα η δημιουργία συγκεκριμένων κανόνων που στόχο θα έχουν την εφαρμογή εξωδικαστικών συμβιβασμών μέσω λύσεων ρύθμισης του συνόλου του χρέους των επιχειρήσεων, είτε πρόκειται για δανεισμό ή για οφειλές σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς προμηθευτές. Αυτό, βέβαια, σημειώνουν τραπεζικοί κύκλοι, δεν συνεπάγεται ένα γενικευμένο «κούρεμα» χρεών. Αντιθέτως, θα επιλέγονται προς... επιβίωση εταιρικά σχήματα με μετόχους πρόθυμους να εισφέρουν στη νέα προσπάθεια και ρεαλιστικά επιχειρησιακά σχέδια. Οι ίδιες πηγές πάντως σημειώνουν ότι για να προχωρήσει όλο αυτό είναι απαραίτητη η τροποποίηση του πτωχευτικού κώδικα προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης των διαδικασιών, οι οποίες σήμερα είναι εξαιρετικά χρονοβόρες και δεν συνάδουν προς τις έκτακτες συνθήκες που υφίστανται στην εγχώρια αγορά.

Τέλος τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι να βρεθεί μια ικανοποιητική λύση και κυρίως κεφαλαιακά ουδέτερη για το τραπεζικό σύστημα, το οποίο βρίσκεται για τρίτη φορά μέσα στην τελευταία διετία υπό τη δοκιμασία ενός stress test. Ηδη όπως ακούγεται η Τράπεζα της Ελλάδος απέκλεισε τη δημιουργία μιας bad bank στην οποία θα συγκεντρωνόταν το σύνολο των κόκκινων δανείων των τραπεζών και απορρίπτει κατηγορηματικά μια γενική ρύθμιση οφειλών. Και αυτό γιατί σε μια τέτοια περίπτωση ο κίνδυνος για το τραπεζικό σύστημα θα ήταν μεγάλος καθώς θα οδηγούσε και τους συνεπείς δανειολήπτες να σταματήσουν να πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους.