Μαυραγάνης: Πιάνουμε τους στόχους στους φοροελέγχους πλουσίων

Μαυραγάνης: Πιάνουμε τους στόχους στους φοροελέγχους πλουσίων
«Έχουν επιτευχθεί οι στόχοι για το έτος 2014 και συγκεκριμένα για το πρώτο τρίμηνο 2014, αναφορικά με το ποσοστό είσπραξης των μερικών ελέγχων Μεγάλων Επιχειρήσεων και του συνόλου των ελέγχων των Φυσικών Προσώπων Μεγάλου Πλούτου» αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, σημειώνοντας επίσης ότι «ο δε στόχος του πλήθους των ολοκληρωμένων ελέγχων Μεγάλου Πλούτου και Μεγάλων Επιχειρήσεων έχει ικανοποιηθεί σε σημαντικό βαθμό».


Σύμφωνα με το ΑΠΕ, στο έγγραφο που διαβιβάστηκε με ημερομηνία 17 Ιουνίου 2014, ο υφυπουργός Οικονομικών επικαλείται τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για το τετράμηνο του 2014, «που σύντομα θα δημοσιευθούν» στα οποία, όπως αναφέρει, παρατηρείται αυξητική τάση στα ποσοστά επίτευξης των παραπάνω στόχων.
Ερώτηση για τους ελέγχους σημαντικών φορολογικών υποθέσεων, είχε καταθέσει, προς τον υπουργό Οικονομικών, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη, επικαλούμενη πληροφορίες για «σημαντική καθυστέρηση στον έλεγχο μεγάλων κυρίως φορολογικών υποθέσεων».
Ο υφυπουργός Οικονομικών με άλλο έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ευγενίας Ουζουνίδου, Δημήτρη Γελαλή και Θανάση Πετράκου για τις διαδικασίες στις τοποθετήσεις διευθυντών στις Εφορίες, επικαλείται διατάξεις που έχουν ψηφιστεί και επιτρέπουν, οι τοποθετήσεις αυτές να γίνονται χωρίς τη διαδικασία που προβλέπει ο Υπαλληλικός Κώδικας, αλλά με μόνη απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.
Ο κ. Μαυραγάνης τονίζει ωστόσο ότι οι προϊστάμενοι που τοποθετούνται πρέπει να διαθέτουν τα τυπικά προσόντα που προβλέπονται για τη θέση που καταλαμβάνουν και να μην έχει επιβληθεί σε βάρος του οποιαδήποτε ποινή και να μην εκκρεμεί πειθαρχική δίωξη. «Η παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων οργανικών μονάδων, δικαιολογείται από τις εξαιρετικές δημοσιονομικές περιστάσεις στις οποίες βρίσκεται η χώρα» αναφέρει ο κ. Μαυραγάνης και ενημερώνει τους βουλευτές ότι στο πλαίσιο αυτό από τον Αύγουστο του 2011 μέχρι και σήμερα έγιναν περίπου 1600 τοποθετήσεις εφοριακών υπαλλήλων σε θέσεις προϊσταμένων επιπέδου Διεύθυνσης, Υποδιεύθυνσης και Τμήματος.